Суспільство

Інтерстиціальний цистит: що за хвороба та як лікується

Цистит — запалення сечового міхура. Інтерстиціальний цистит — хронічне запалення, викликане неінфекційними причинами. Це захворювання трапляється часто, особливо у жінок. Хвороба не спричинює смертельного результату, але значно погіршує якість життя. Попри те, що остаточного одужання досягти не вдається, лікування значно поліпшує стан пацієнта, полегшує симптоми й робить якість життя прийнятною.

Найкращі лікарі допоможуть у лікуванні циститу та інших захворювань органів малого таза: https://mdclinics.com.ua/ua/doktora/

Чому виникає інтерстиціальний цистит

Запалення стінки сечового міхура розвивається, оскільки захисний муцин, яким покритий міхур зсередини, втрачає частину своїх властивостей. Через це хімічно активні речовини з сечі, зокрема калій, контактують зі стінкою сечового міхура, поступово ушкоджуючи її, аж до розвитку виразок (виразки Ханера). Це й призводить до появи болю та інших порушень. Але саме чому муцин втрачає захисні властивості, насьогодні невідомо.

Симптоми

Запалення розвивається поступово й тривало, тому симптоми з’являються не відразу. Спочатку це незначний, але наполегливий біль в проєкції сечового міхура (так званий тазовий біль), який з часом стає інтенсивнішим. З’являються прискорене сечовипускання, частота якого може доходити до 60 на день, ніктурія (часте нічне сечовипускання), імперативні позиви, може розвинутися часткове або повне нетримання сечі.

Зазвичай симптоми посилюються під час певних станів, наприклад, під час менструації або перед нею, в певну пору року, у разі сильної втоми та/або вживання деяких продуктів. Без лікування захворювання прогресує, тяжкість симптомів наростає.

Діагностика

Діагноз інтерстиціального циститу ставиться лише після виключення всіх інших причин тазових болів і запалення сечового міхура.

Основні методи діагностики:

  • цистоскопія — ендоскопічне дослідження, що візуалізує внутрішню стінку сечового міхура;
  • біопсія — дослідження зразка запаленої тканини, взятого під час цистоскопії; виконується з метою виключення раку сечового міхура.

2

Методи лікування

Результатів дає змогу досягти лише комплексний підхід, однієї терапії ліками недостатньо.

Комплексне лікування циститу:

  1. Прийняття ліків, чия дія спрямована на відновлення захисту стінки сечового міхура (пентозану полісульфат натрію, диметилсульфоксид, хондроїтин сульфат, гепарин, гіалуронат натрію).
  2. Терапія антидепресантами та НПЗП для усунення болю.
  3. Зміна дієти. Виключення з раціону продуктів, які здатні посилювати симптоми: помідор, цитрусових, кави, зеленого чаю, шоколаду, спиртних напоїв, газованих напоїв, фруктових та ягідних соків, цукрозамінників. Зменшення вживання продуктів, що містять калій.
  4. Тренування сечового міхура для підвищення контролю над сечовипусканням.
  5. Зменшення стресу.

В 90% випадків комплексна терапія допомагає. Якщо ж досягти поліпшення стану пацієнта не вдалося, а біль стає нестерпним, вдаються до хірургічного лікування. Методика підбирається індивідуально — від резекції виразки Ханера до часткової резекції сечового міхура. Хірургічне лікування має ряд обмежень, до того ж не гарантує повного усунення білю, тому вдаються до нього лише як до крайнього заходу.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button