Суспільство

Історичну книжку про італійську артилерію в північному Причорномор’ї презентували в Чернігові

Українська історія ще містить купу таємниць і нерозгаданих загадок, відповіді на які ще мають відшукати дослідники. Зокрема, 22 березня в Чернігові відбулася презентація цікавої книги «Італійська артилерія XV-XVII ст. у північному Причорномор’ї». Її автор Олег Мальченко, доктор історичних наук, старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України.

«Книжка присвячена, звісно, італійській артилерії, але артилерія сама – це як привід, як елемент причорноморського світу. А Причорномор’я XV-XVII сторіччя – це забута історія, що не дуже вписується в національний наратив, як будувалася українська нація. Тому його або не помічали, або не хотіли помічати. І це була помилка. Це і зараз є помилкою. Як бачимо, той, хто не вивчає свою історію, у того забирають географію. Тому головний меседж книжки – територію, яка дісталася нам у спадок, треба берегти, вивчати та нікому не віддавати. Не треба забувати такі території, бо це обернеться для нас трагедією. І вже обертається», – зазначає Олег Мальченко.

До речі, Чернігів – перше місто, де відбувається презентація цієї книжки. Адже вона вийшла всього 10 днів тому і ще пахне типографською фарбою. Автор припускає, що, ймовірно, ще повезе свою працю до Одеси. А жителі нашого міста першими побачили її в Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського.

Робота над історичною працею тривала довго та скрупульозно.

«Не можна збирати матеріал тільки на цю книжку і більш нічого не робити. Бо паралельно завжди пишеться кілька книжок. До того ж, це такий матеріал, який збирається по всьому світу. Звісно, в більшості він український, але аналогії – світові. Бо артилерія – це матеріальні джерела. Подібні гармати є в багатьох музеях світу. Тож десятиліттями збирав матеріал. І коли його накопичилося достатньо для того, щоб довести всі гіпотези і припущення, а їх багато, то з’явилася книжка. Бо важливо не бути пустослівним. Коли критична маса матеріалу збирається, можна випускати книжку. Скажімо, 10 років тому цю книжку не можна було написати», – наголошує автор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині практикують читання на вулиці (Фото)

У книжці описується італійська артилерія, випущена у XV-XVII сторіччі, яка потрапила в північне Причорномор’я. Ця зброя знаходиться в багатьох українських музеях, і в більшості музейниками вона не визначається, як італійська, а як козацька чи ще якась. Але, за словами Олега Мальченка, це міф і неправда.

«І це один із міфів, який затіняє Причорномор’я. Тож у книжці йдеться про гармати, які випущені в Італії, але як їх використовували і кому вони служили на українських землях», – зауважив автор.

Якщо чернігівці схочуть почитати цю книжку, то придбати її наразі можна лише в автора. Взагалі наклад монографії невеликий – усього 300 штук. Якщо буде потрібно, то автор не відкидає можливості додрукувати додаткову кількість примірників.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button