Суспільство

Історія просто неба: в Прилуках запрошують на вечірні історичні кіносеанси

Завтра, 1 серпня, для прилучан і гостей міста влаштовують кіносеанс просто неба – про період княжої доби на Чернігівщині.

Між тим, ініціатива ця не нова, бо триває вже четвертий рік.

«Ми її розпочали у 2021 році. Це була вимога задовольнити потреби наших містян в отриманні культурного продукту в межах життя в карантині. Бо карантин поставив нас у такі рамки, що треба було працювати на подвір’ї, уникаючи близьких контактів між людьми.

Нам завжди хотілося спонукати наших містян і відвідувачів більше та глибше пізнавати нашу правдиву історію й культуру. І основний тодішній меседж – розвінчування міфів і пропаганди російської імперії, радянського союзу і нинішньої росії. Тому ми й започаткували отакі літні кіносеанси в історичній частині міста – на східцях храму Пресвятої Богородиці, де можна було встановити величезний екран. Спершу він у нас був меншим, а потім наш земляк, який працює в Києві, дізнався, що ми проводимо кінопокази, і сказав, що купить нам більший екран. І згодом надіслав його «Новою поштою». Ми домовилися з настоятелем храму Різдва Пресвятої Богородиці, і нам дозволили демонструвати фільми», – розповіла Тетяна Зоць, директорка Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова.

У 2021-му кінопокази стартували в червні – до Дня Конституції, у вечірній час. Заходи завжди починали з цікавої інформації, що обов’язково локально стосувалася історії нашого регіону або міста Прилуки. І далі вже переходили до перегляду фільмів.

Локацію для переглядів вибрали не випадково, бо це – історична частина міста, де можна візуально оглянути пам’ятки, які є в місті. Окрім того, влітку ввечері в цій частині міста гуляє доволі багато людей. Тож якщо вони навіть не бачили музейного оголошення, все одно могли долучитися до кінопоказу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проєкт «Соціальна шафа» набирає обертів у громаді на Чернігівщині

«На першому сеансі в нас було 60-70 глядачів, а далі – вже понад сотню. І ось так до середини серпня тривали кінопокази у 2021 році. Далі були 2022 рік і 2023-й. І цьогоріч ми не відступили від своєї традиції. Але повернулися до музейного майданчика, аби не створювати клопотів для храму Різдва Пресвятої Богородиці. Бо вони дуже активно займаються волонтерською діяльністю і своїми прямими обов’язками. Тож ми й вирішили, що у нас є гарний музейний майданчик, технічне забезпечення. Отак усе відбуватиметься на музейній території», – пояснила Тетяна Зоць.

Щодо тематики кіносеансів, то на озброєння взяли цикл відеосюжетів Акіма Галімова «Скарби нації. Україна. Повернення своєї історії». Це відео дуже легко сприймається глядачем.

«Під час попередніх показів нас вразило, що фільми викликали в містян сльози. Люди казали: «Ми не знали, наскільки наша історія цікава та як вона перекручена пропагандою». Прилучани були вражені й збентежені. Тож на наступні кіносеанси вони намагалися залучити своїх знайомих, багато хто приводив дітей.

Ми показували фільми про велич історії й про видатних постатей – Володимира Великого, Короля Данила, Симона Петлюру, Степана Бандеру й інших.

Ми намагалися донести історію в такий спосіб і нам вдалося, зворотний зв’язок і відгуки були.

Тому працюємо далі. На першому цьогорічному сенсі йшлося про історію півдня нашої держави. А завтра йтиметься про Чернігів і Чернігівське князівство», – поділилася планами директорка Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова.

Ірина Осташко

Фото – Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І. Маслова.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button