Суспільство

Іван Дубовий: полковник УНР родом із Чернігівщини

Легендарний полковник УНР Іван Дубовий, який похований у Франції, родом із Чернігівщини. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці розповів громадський активіст Олександр Ясенчук. Що за постать Івана Дубового та яка його роль для України, ми поцікавились безпосередньо в Олександра Ясенчука. Як з’ясувалося, народився Іван Дубовий у с. Галиця на Ніжинщині, здобував освіту в Ніжині та Миколаєві. Опісля став на службу.

«З травня 1915 р. служив у 1-й роті 22-го саперного батальйону. Під час Першої світової війни у боях з німцями дістав усі бойові нагороди до ордена Святого Володимира IV ступеня з мечами та биндою, орден Святого Георгія IV ступеня — за бій 28 травня – 2 червня 1916 р. під с. Гайворонка. З 1917 р. був штабскапітаном, а з лютого 1918 р. — командиром сотні ім. І. Мазепи 2-го Запорізького куреня військ Центральної Ради. Він створив одну з найкращих військових частин Армії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Латвія зарезервувала понад 5 млн євро у бюджеті для Чернігівщини

Потім він був командиром Запорізького, Мазепинського полку. 16 квітня 1919 повів запорожців через Румунію на з’єднання з основними частинами Армії УНР. З кінця травня 1919 р. — командир 20-го Запорізького пішого ім. І. Мазепи полку Дієвої армії УНР. Учасник Першого Зимового походу: командир збірної бригади Запорізької дивізії, що складалася з піших полків Запорізького корпусу. У 1921–1922 рр — командир 1-ї Запорізької бригади 1-ї Запорізької стрілецької дивізії Армії УНР.

Із 1923 р. жив на еміграції у Франції. У 1932–1938 рр. очолював у Франції «Товариство Запорожців» – фактично ветеранське об’єднання вояків Запорізького корпусу та Союзу лицарів Залізного Хреста. Помер в еміграції», – розповів у коментарі ЧЕЛАЙН Олександр Ясенчук.

У травні 2018 року на фасаді Ніжинської школи №1 було відкрито пам’ятну дошку Івану Дубовому коштом громадського діяча Владислава Поповича. Похований Іван Дубовий біля м. Ла Рошель, Франція.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button