Суспільство

Із 1 червня відкривається сезон рибальства на р. Дніпро та р. Сож

1 червня закінчуються обмеження, пов’язані з нерестовим періодом на р. Дніпро та р. Сож.

Нагадуємо, що з 21 травня відкрито рибальство на р. Десна та всіх інших річках.

У цей літній період на річках дозволяється вилов риби громадянам із берега та з човна (без мотора) вудками всіх видів із загальною кількістю гачків не більше п’яти та спінінгом з блешнею. Норма вилову риби становить 3 кг за добу (за винятком  випадків,  коли вага однієї рибини перевищує встановлену норму вилову). Щодо підводного полювання, то воно дозволяється гарпунними рушницями (без застосування аквалангів) та за наявності посвідчення підводного мисливця.

Існують мінімальні розміри риб, за яких її можна брати в улов, наприклад: білий амур, товстолоб – 40 см, білизна – 30 см, в’язь – 28 см, головень, чехоня – 24 см, короп – 25 см, сазан, щука – 35 см, лин – 20 см, лящ – 32 см, плітка – 18 см, синець – 22 см, сом – 70 см, судак – 42 см тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із 21 травня відкривається сезон рибальства на Десні

У разі недотримання вимог Правил любительського та спортивного рибальства порушники відшкодовуватимуть збитки за один екземпляр риби, згідно з чинними таксами: судак – 510 грн, сом – 425 грн, щука – 340 грн, сазан – 306 грн, білій амур, товстолоб – 255 грн, лящ – 170 грн, лин – 119 грн, тарань (плітка) – 85 грн, краснопірка – 68 грн, плоскирка – 34 грн, карась – 17 грн, рак – 25,5 грн.

Сувора заборона встановлена на вилов риби такими знаряддями лову: сітки, ятері, павуки, екрани, драчі, ості та інші. За вилов риби електровудкою чи вибухівкою передбачена кримінальна відповідальність за ст. 249 ККУ з відшкодуванням всіх нанесених збитків.

Докладніше про відповідальність за порушення правил рибальства можна прочитати за посиланням.

«Пам’ятайте, що до 29 червня (включно) триває нерестова заборона на вилов водних біоресурсів у новостворених водних об’єктах, а також в придатковій системі річок та інших водних об’єктах (озерах). Крім того, до 15 червня (включно) діє заборона на вилов раків», – нагадав начальник Чернігівського рибоохоронного патруля Микола Каленюк.

Про всі випадки порушень правил рибальства потрібно повідомляти на телефони «гарячої лінії» відомства: (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57 (цілодобово).

Довідкова інформація:

Згідно з нормами ч. 5 ст. 39 Закону України «Про тваринний світ», з 1 квітня до 15 червня триває «сезон тиші» – період масового розмноження диких тварин. У цей період забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах).

За інформацією Держекоінспекції у Чернігівській області за порушення норми цього закону передбачений мінімальний штраф у розмірі 510 грн.

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

Ще статті по темі

Back to top button