Із гарбуза, пастернаку і грибів: жителька Чернігівщини розповіла, що готує в піст
Торік Православна Церква України та багато українців перейшли на новоюліанський календар. Тож, відповідно, змінилися дні відзначень деяких свят і сам початок Різдвяного посту.
Ми вже розповідали, що із 15 листопада розпочався Різдвяний піст, який ми ще знаємо під назвою Пилипівка, бо починається від Дня пам’яті апостола Пилипа. І за своєю тривалістю він доволі тривалий: 40 днів, як і Великий піст перед Великоднем.
«Цей піст є доволі строгим. Тобто в їжу обмежується вживання деяких продуктів. Але священники і церква найперше наполягають на тому, щоб людина тримала духовний піст, бо духовний піст є набагато вищим, аніж просто піст фізичний. Тобто ми інколи можемо стримуватися від їжі, від пиття, але не змінюватись під час посту, не ставати кращими. Адже найперше ми повинні знаходити любов, піст має бути на користь не тільки для тіла, але й для душі. Однак також треба пам’ятати, що повний піст є тоді, коли духовний підкріплений фізичним, а фізичний підкріплений духовним», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив отець Роман, настоятель Катерининської церкви в Чернігові.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турнір у пам’ять про земляка, який перемагав левів, відбувся у Менській громаді
Звісно, що на Чернігівщині живуть люди, які дотримуються посту. Серед них – Марія Шевченко з селища Березна. Причому жінка каже, що поститися для неї – легко.
«Мабуть, тому що я не вбачаю такої необхідності дотримуватись посту 40 днів. Принципово: краще їсти м’ясо, аніж людей. Маю на увазі досікуватись до людей безпричинно, що часто трапляється у суспільстві.
Почала постувати, бо з дитинства мала приклад мого янгола-охоронця, моєї матері, яка, попри велику сім’ю та батька, який не постував, бо тяжко працював, та й мати не вилежувалася на дивані, все ж постувала…», – в коментарі для ЧЕЛАЙН розповіла Марія Шевченко.
Зважаючи на те, що пані Марія не марнувала літо на розваги, то виростила на городі достатньо овочів і фруктів. Особливо їй смакують гарбуз, пастернак і морква. Господиня каже, що з них можна приготувати безліч смачних і корисних страв. Як, наприклад, суп із гарбуза, заправлений грибами та пісним майонезом, перці фаршировані гречаною та рисовою крупами з грибами й інші смаколики.
А не так давно до улюблених страв пані Марії додалася ще одна – «Березинські балабони», рецепт яких зберегла Надія Янчук, директор КЗ «Центр культури і дозвілля» Березнянської селищної ради.
Що цікаво, чоловік пані Марії не підтримує її у питаннях посту.
«Хіба що їсть тушковану картоплю з грибами, котлети з грибів, гарбузову кашу, а на десерт компот із сухих яблук та груш уприкуску з пісними «березинськими пряниками», свіжі фрукти та заморожені ягоди. Але це все їсть скоріше для урізноманітнення харчування, а не заради посту», – пояснила Марія Шевченко.
Ірина Осташко
Фото – Марія Шевченко
Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv