Суспільство

Із тонни шишок – 10 кілограмів насіння: як сіверські лісівники взимку дбають про майбутні ліси

Узимку, як і в будь-яку іншу пору року, лісівникам вистачає роботи. Нині всі турботи – про заготівлю насіння. Головний лісничий ДП «Добрянське лісове господарство» Денис Землянко розповів журналісту ЧЕline, що в зимовий період заготовляють насіння хвойних порід.

«У Добрянському лісгоспі заготовляють насіння сосни звичайної і ялини. Шишки цих дерев збираємо вручну на спеціальних плантаціях. Потім шишки сушимо в шишкосушарці в спеціальних сушильних шафах. За температури 55-57 градусів шишка розкривається і з неї отримуємо насіння», – пояснив він.

Плани щодо заготівлі шишок у кожного лісгоспу свої.

«Треба також враховувати, що не кожен рік усі дерева плодоносять однаково. Цьогоріч достатньо хороший врожай шишок. До речі, обсяг їхньої заготівлі для нашого лісгоспу становитиме близько 15 тонн. Тобто ці 15 тонн шишок ми переробляємо в шишкосушарці. Щоб отримати 1 кілограм насіння сосни, треба переробити і висушити 100 кілограмів шишок. Тобто з однієї тонни отримаємо в середньому 10 кілограмів насіння», – зазначив головний лісничий.

Після цього насіння зберігають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Годівнички, світильники та садові меблі: рукотворні шедеври сновського майстра

«У нас є спеціальний холодильник, де насіння може зберігатися кілька років без втрати своїх властивостей для схожості», – повідомив Денис Землянко.

А вже навесні лісівники висіють насіння в розсадники.

«Кілограмом насіння можна засадити близько 70 квадратних метрів посівної площі, з якої ми за рік отримаємо орієнтовно сто тисяч сіянців сосни. В нас лісовідновлення відбувається однорічними сіянцями сосни вперемішку з дворічними сіянцями берези та дуба звичайного. І ялину найкраще висаджувати дворічну. Тобто сосна в розсаднику чи теплиці росте 1 рік», – розповів головний лісничий.

За словами Дениса Землянка, щоб засадити гектар площі, потрібно 5714 сіянців. Якщо це, наприклад, сосна і береза, то сосни буде 80% цієї кількості сіянців.

«Добрянський лісгосп, як і всі лісгоспи на Чернігівщині, заліснює 100% зрубів, тобто ділянок, на яких відбулася заготівля деревини. Це треба зробити упродовж двох років. Але ми прагнемо заліснити ділянки одразу на наступний рік. Наприклад, осінню зрубали – весною відтворюємо.

Щорічна площа лісовідновлення для лісгоспу в нас становить орієнтовно 250-300 га. Звісно ж, залежно від року та вирубок. Наприклад, навесні 2020 року висадили 155 га насаджень, а восени – 72 га», – пояснив Денис Землянко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button