Суспільство

Кальян для малолітніх: чернігівський ресторан активно «труїть» молодь

Кальян для неповнолітніх легкодоступний у ресторанах Чернігова. До редакції ЧЕline звернулась чернігівка, зазначивши, що не так давно «гортала» інстраграм і побачила цікаве фото – неповнолітня знайома дівчина з подругою видихає кальянний дим. І відбувається все це дійство в ресторані «Роял Вегас».

У самому ресторані сказали, що курити мають право лише особи віком від 18 років. Коли ж запитали, чому курять підлітки 12-14 років, відповіли «Не було в нас такого. Це не телефонна розмова» і поклали слухавку.

За словами юриста Олексія Кінебаса, особливого покарання за таке отруювання молоді немає. Заборонено курити в приміщеннях, дозволено на літніх майданчиках. Покарання за куріння кальяну в чотирьох стінах карається лише незначним штрафом. Що стосується віку, то добитись покарання за це взагалі неможливо. Не дозволяють продавати тютюнові вироби, але ж куріння кальяну – це не продаж.

Головна проблема тут полягає у шкоді для здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість нікотину – вітаміни: чернігівці борються з курінням

За словами головного медика міста Владислава Кухаря, кальянний дим шкодить як курцям, так і людям навколо, не менше, ніж сигаретний дим.

«Це загальновідома інформація, що люди, які тривало вживають кальян, отримують у рази більше токсичних речовин, ніж під час куріння сигарет. По-перше, це чадний газ, що спричиняє гіпоксію, брак кисню в організмі. По-друге, це ті самі канцерогени, що містяться в димі всіх тютюнових виробів і здатні викликати різні види раку та респіраторні захворювання», – розповів Владислав Кухар.

Ще статті по темі

Back to top button