Суспільство

Карнавали, дискотеки та квести: як святкуватимуть Новий Рік у громадах Чернігівщини

Новорічні святкування починаються задовго до 31 грудня. Багато громад Чернігівщини запланували заходи заздалегідь – переважно до Дня святого Миколая, а далі – до середини січня.

Але є громади, що мають власні традиції. Так, новостворена Киїнська ОТГ традиційно кожного року проводить Андріївські вечорниці, які вже пройшли 13 грудня. Їх відзначили театралізованою музичною постановкою. На таких своєрідних посиденьках показали традиційні ворожіння та ігри з калитою.

А от на 19 грудня запланований дитячий концерт до Дня святого Миколая. Також із нагоди свята в громаді встановлять новорічну ялинку.

У місцевому будинку культури розповіли, що чотири роки проводили Новорічний вогник, але через брак часу жителів Киїнки відвідувачів на цьому заході дуже мало. Тому вирішили замінити захід вечорами вільного доступу до більярда, тенісу та інших безкоштовних розваг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштує відгуляти Новий рік у Чернігові та коли «забивати» місця в ресторанах

А от у Сновській громаді офіційні заходи розпочнуться з 19 грудня, хоча у деяких селах уже також відзначили Андріївські вечорниці.

У День святого Миколая в центрі ОТГ урочисто засвітять ялинку та проведуть виставу для дітей «Пригоди сніговичків». Її готують вихованці гуртків, які функціонують на базі Сновського будинку культури, та його співробітники. Найменшим акторам вистави – 5 років.

А на 27 грудня запланована вже суто новорічна вистава, яку відвідають діти-сироти, малюки з багатодітних сімей, малозабезпечені та інші уразливі групи дітей, а також обдарована малеча. Перед цим вони зустрінуться з головою громади.

Насичена розважальна програма проводитиметься і для дітей. Протягом зимових канікул викладачі Сновської дитячої музичної школи організовують безкоштовні музичні вечори. Також у Сновському історичному музеї різні умільці проводитимуть майстер-класи для дітей. Тут же двічі на тиждень малеча зможе відвідувати квести «Знайди новорічну іграшку». Схожі розваги пропонують і в будинку культури, де вже розмістилися резиденції казкових персонажів.

Уже зараз у дитячій бібліотеці відкрили казкові читання, що проходитимуть щотижня.

29 січня на Герасимовому озері організовано «Ялинку бажань», яка передбачає чимало розваг. Усі охочі зможуть покататися на санчатах, скуштувати куліш, узвар, тут також працюватиме майстерня Діда Мороза. Обіцяють, що розвагу до душі знайде кожен.

Уже кілька років у громаді діє проєкт «Для тих, кому за…». Це вечори відпочинку для людей старшого віку, які передбачають розважальні програми. А напередодні Нового року в рамках цього проєкту пройде ретродискотека у вигляді костюмованого балу-маскараду.

30 грудня в районному будинку культури проведуть «Фантастичну ніч», що передбачає чимало сюрпризів.

А в Новорічну ніч із першої до третьої години ночі біля будинку культури проходитиме дискотека.

У селах громади також відбудуться різноманітні концерти до свят.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихідні у грудні: скільки відпочиватимуть чернігівці на Різдво та Новий рік

Керівництво Кіптівської ОТГ запланувало обов’язкові святкові заходи, що проходитимуть у всіх будинках культури. Деякі проводитимуть театралізовані дійства, інші – концерти, хтось вже організовує святкування Новорічного вогника.

19 грудня заплановане урочисте відкриття головної ялинки громади.

А у селищі Прогрес уже 60 років проводять карнавал для дорослих. Цей захід відбувається 31 грудня. Зараз традицію перейняли й Кіпті. Цьогорічна розвага називатиметься «Новий рік без кордонів». Тут будуть Дід Мороз, Санта Клаус та Святий Миколай. Організатори розповідають, що основна мета – донести думку про те, що Новий рік настає незалежно від того, хто приходить привітати людей. Після карнавалу жителі громади зможуть розважитися на дискотеці.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ольга Лазун

Ще статті по темі

Back to top button