Суспільство

Керівник громади на Чернігівщині дав оцінку ліквідації більшості районів

Замість 22-х районів на Чернігівщині залишаться лише п’ять. До трьох, зав’язаних на великих містах – Чернігівського, Прилуцького та Ніжинського, додалися два північні – Новгород-Сіверський і Корюківський.

Що ж означає цей поділ для простих людей? Чи відчуватимуть вони тепер незручності і куди тепер їхати «в центр»?

Про суть реформи ЧЕline розпитав керівника Корюківської громади Ратана Ахмедова, адже саме Корюківка буде як центром громади, так і центром одного з районів.

«Я вважаю, що концепція реформи адміністративно-територіального устрою передбачає повноту повноважень і ресурсів на громадах базового рівня, тобто в ОТГ. І, відповідно, для надання всіх послуг – соціальних, медичних, адміністративних тощо, – достатньо буде повноважень ОТГ», – пояснює Ратан Ахмедов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Територіальні баталії: Північний район Чернігівщини поділять надвоє

Чи зміниться щось для простих людей?

«Фізично зараз усі функції саме для людей, які виконував районний рівень, передано до об’єднаних територіальних громад. До прикладу, соціальна функція – це територіальні центри, центри соціального обслуговування для дітей, сім’ї та молоді і так далі, передані на ОТГ. Освіта: всі від дошкільної до позашкільної, шкільної – передані на ОТГ. Управління закладами культури – передано на ОТГ. Медичні заклади, по суті, зараз на прямих відносинах зі Службою здоров’я і не залежать від районного рівня. Інфраструктура, дороги – вони і раніше були на органах місцевого самоврядування. І так далі, і тому подібне. Тому я вважаю, що на людях ніяк це не позначиться. Єдине, на чому воно позначиться, це на якихось структурах державних, бо зараз є державні районні адміністрації, а має бути, згідно з концепцією, префект, який буде гарантом Конституції на місцях, який стежитиме за дотриманням законів. У класичному розуміння це буде просто «око держави» на місцях», – розповів керівник громади.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button