Суспільство

Килими від майстринь із Чернігівщини зігрівають українських захисників

Майстрині з села Холми на Чернігівщині відроджуютьткацтво.

«Спершу ми плели сітки для військових. Люди нам приносили різний одяг, тканини, але деякі не підходили для плетіння сіток. І тоді виникло питання – що робити з тих залишків тканин? І я запропонувала ткати килими. На той час просто так запропонувала, а потім якось нам на очі дійсно потрапляє верстат для ткацтва. Таким чином ми почали відроджувати це ремесло в нашій громаді. Потім знайшли дуже давній верстат, якому на сьогодні, мабуть, років 150. Нам його віддала жінка, якійна той час виповнилося 86 років, а ткала на ньому її бабуся», – розповіла для ЧЕЛАЙН волонтерка Алла Хіля.

Ткацтво – одне з найдавніших ремесел в Україні. Раніше вдома виготовляли полотно, рушники, хустки, скатертини на лавки, доріжки, килими. Матеріалом для ткацтва були прядильні волокна з вовни, конопель і льону. 

У с. Холми майстрині роблять килими з ниток і залишків тканини. Окрім цього, місцеві волонтерки плетуть невеличкі килимки на сидіння для українських військових.

«Якось взимку сіла в машину, а сидіння такі холодні. Я йпитаю чоловіка: а в техніці військовій що там, які сидіння? Він пояснив мені, що там або замінник шкіри,або залізо. І тоді виникла ідея плести килимки, аби нашим хлопцям не було холодно. Порізали стрічки з тканини, що залишилася з сіток, і з дівчатами почали плести килимки для сидіння. Вони дуже швидко розходились. Хлопці дякували», – розповіла волонтерка Алла Хіля.

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button