Суспільство

Китайська космічна станція «Чан’е-4» здійснила першу в історії успішну посадку на зворотному боці Місяця

Китайський космічний апарат «Чан’е-4» здійснив першу в історії людства успішну м’яку посадку на зворотному боці Місяця. Про це повідомляє CNN.

«Третього січня о 10:26 за китайським часом апарат «Чан’е-4″ здійснив успішну посадку на зворотному боці Місяця», — цитує канал повідомлення Центрального телебачення Китаю.

Політ «Чан’е-4» до Місяця тривав близько місяця — запуск відбувся 8 грудня на космодромі Січан. Посадка відбулася о 4:26 за київським часом у басейні Ейткена в районі Південного полюса Місяця.

Повідомляється, що космічна станція включає в себе перелітний модуль вагою в 425 кг, посадкову платформу вагою 1,2 тонни, і місяцехід вагою 140 кг. Сам місяцехід має довжину 1,5 метра, завширшки 1 метр і заввишки 1,1 метра, обладнаний двома складними сонячними панелями, а також системою камер — посадковою, панорамною і для зйомки ландшафту. Окрім того, на місяцехід встановлено інфрачервоний спектрометр, георадар, дозиметр, детектор нейтронів та інше обладнання.

Однією з цілей місії «Чан’е-4» є біологічні експерименти. На борту станції в герметичному контейнері на Місяць були доставлені насіння картоплі, різушки Таля і яйця шовкопряда. Вчені планують перевірити, чи можливо створити в космічному апараті замкнуту екосистему. Личинки при цьому призначено для вироблення вуглекислого газу, а рослини — для перетворення його на кисень.

Для передачі сигналів зі станції «Чан’е-4» КНР у травні 2018 року запустив супутник-ретранслятор «Цюецяо», який розташований на гало-орбіті неподалік від точки гравітаційної рівноваги Землі і Місяця, за 65 тисяч кілометрів від Місяця.

 

Китайська місячна програма «Чан’е» розділена на три етапи. Перший, що включає в себе місії «Чан’е-1» і «Чан’е-2», був націлений на проведення обльоту навколо Місяця, другий — «Чан’е-3» і «Чан’е-4» — на здійснення посадки, третій — «Чан’е-5» і «Чан’е-6» буде націлений на відпрацювання повернення з Місяця. До 2036 року Китай планує відправити на Місяць пілотовану місію.

Раніше Національне управління США з аеронавтики і дослідженню космічного простору заявило, що проведе перший з 2011 року пілотований запуск космічного корабля до Міжнародної космічної станції у червні 2019 року.

Джерело: https://ua.112.ua

Ще статті по темі

Back to top button