Суспільство

«Книжкова катастрофа»: у бібліотеці Короленка підраховують втрати

Злива, яка вирувала в Чернігові 30 червня, завдала чернігівцям матеріальних збитків і клопоту. Адже тоді під водою опинилися будинки, речі й автівки містян. Підтоплень зазнала і центральна бібліотека міста – Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В.Г.Короленка. Дощова вода затопила підвал із архівом, де зберігались цінні фонди, зокрема книги і місцеві періодичні видання багаторічної давності.

Уже майже місяць бібліотекарі, яким допомагають небайдужі містяни й організації, сушать промоклу літературу та підраховують втрати. На жаль, не всі книжки та підшивки можна відновити. Цілком імовірно, що вода знищила безцінні фоліанти та документи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці можуть залишитися без історії: через потоп бібліотека Короленка втрачає унікальні видання

Ремонту потребує і цокольне приміщення книгозбірні.

Про ситуацію в книгозбірні через місяць після підтоплення журналіст ЧЕline дізнавався в директора закладу Інни Аліференко.

«У нас зараз відбувається підрахунок книжок, що не промокли, тих, що зазнали підтоплення і не підлягають відновленню, та частково тієї літератури, яку ще, ймовірно, можна врятувати. Точних цифр наразі не можу сказати. Їх озвучать, коли попрацює комісія і підрахує втрати в грошовому еквіваленті. Бо кожну книгу треба обрахувати за спеціальною формулою.

Також створюється проектно-кошторисна документація, потрібна для проведення ремонту цокольного поверху та відновлення пошкоджених стихією вікон», – сказала директор бібліотеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бібліотека Короленка просить про допомогу

За її словами, ремонт робитимуть таким чином, щоб запобігти повторенню подібної ситуації.

Нині бібліотекарі вдячні всім, хто допомагав і допомагає приводити до ладу підмочену водою літературу.

«На сайті нашої бібліотеки ми скоро вивісимо список, щоб можна було подивитися, хто і скільки надав допомоги. Дуже велика активність людей і організацій. Усім їм велика вдячність. Також сьогодні, 26 липня, о 19-й годині в кафе «el Сад» відбудеться благодійний вечір. 30% коштів, зібраних на ньому, буде перераховано на закупівлю нової літератури до бібліотеки», – повідомила Інна Аліференко.

До речі, після спеціального ремонту літературу знову зберігатимуть у підвалі. Директор каже, що інших приміщень для цього у закладі немає.

Ще статті по темі

Back to top button