Суспільство

Колишній рятівник із Чернігівщини зробив бізнес на смітті

Олександр Колівешко зі Снов’янки Чернігівського району попрацював три роки рятівником, а, опинившись на обліку в центрі зайнятості, вирішив спробувати знайти свою нішу на ринку праці – боротьбу за чисте довкілля перетворив на власний бізнес. Його підприємство «Арура» вже другий рік займається збором небезпечних і безпечних відходів.

«Сміття у нас давно перейшло з розряду побутових проблем у ранг національної катастрофи. Якщо раніше левову частку побутових відходів становили органічні відходи і папір, які швидко розчинялися, то нині в рази зросла частка шкідливого пластику та поліетилену, яких люди намагаються позбутися в найпростіший для себе спосіб – викинути подалі від своєї оселі. Тому стихійні звалища у лісах, на берегах водойм для нас, на жаль, стали невід’ємною частиною пейзажу. А з цим треба щось робити», – говорить Олександр.

На сьогодні ПП «Арура» має 5 стаціонарних збірних пунктів, 2 з яких у м. Чернігові, решта – в селах Снов’янці, Брусилові, Клочкові. Туди люди зносять усілякий непотріб – макулатуру, металобрухт, скло, поліетиленові пляшки, батарейки, пластикові та гумові вироби тощо. Несуть сміття як свідомі громадяни, так і ті, для кого це стало своєрідним заробітком. Також підприємство надає послуги з вивезення відходів із кафе, магазинів. У спеціальному ангарі сміття сортують, подрібнюють і пресують, після чого здають на подальшу переробку.

Про те, що можна зробити бізнес на смітті, Олександр задумувався ще в студентські роки. Досліджував проблему з наукового погляду – у своїй дисертації на тему «Бухоблік, аналіз і аудит екологічних витрат підприємства», яка написана та, за його словами, чекає свого часу. А тепер втілює ідею на практиці з впевненістю, що його бізнес сьогодні є життєво необхідним.

Джерело:  Обласний  центр зайнятості.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button