Суспільство

Конфлікт в Хорошому Озері: «Дружба-Нова» не розміщуватиме установку для розчинення мінеральних добрив

Конструктивні взаємини між бізнесом і громадами – запорука розвитку сільських територій. Адже село живе, допоки локальні підприємці створюють робочі місця, наймають селян, своєчасно виплачують зарплату та податки до місцевихбюджетів.

Однак в селі Хороше Озеро на Чернігівщині таке партнерство затьмарив конфлікт: люди побоюється, що агропідприємство «Дружба-Нова» має намір побудувати на території громади шкідливе для екології виробництво мінеральних добрив. Вашій увазі позиція всіх сторін, аби розібратися, чи обґрунтовані ці побоювання.

Чому люди обурені

Село Хороше Озеро входить до Крутівської громади Ніжинського району. 23 березня тут відбулися громадські слухання з питань діяльності СТОВ «Дружба-Нова». На думку місцевих мешканців, компанія планує розмістити установку для розчинення мінеральних добрив. Громада згоди на це не давала. Крім того, селяни проголосували за обмеження руху важкого транспорту вулицями села і використання агроавіації тільки на віддаленій від населених пунктів території.

За словами старости Хорошого Озера Миколи Радевича, представники компанії його запевнили, що нічого будувати не будуть, але все ж таки налякані селяни разом із поліцією декілька діб чергували біля підприємства, аби завадити техніці розпочати роботи. Однак ці кроки виявилися надмірними: підприємство, як і обіцяло, жодних протиправнихдій не вживає.

Що кажуть у «Дружба-Нова»

На підприємстві переконують: компанія на 100% забезпечена добривами та не має наміру розміщувати в Хорошому Озері установку. Щодо техніки — це традиційна підготовка до польових робіт.

168085445_255173902962690_7604969678140206327_n

Компанія  є правонаступницею колишнього КСП Нива, що працював в Хорошому Озері. Сьогодні «Дружба-Нова» — одне з найбільших агропідприємств на території Чернігівської області. Загалом в обробітку 85,3 тис. га, з яких 8,3 тис. га в межах Крутівської ОТГ.

Заступник директора «Дружба-Нова» Олег Власенко в коментрі зазначає, що компанія завжди прислухається до громади і враховує інтереси людей та зі свого боку також очікує на розуміння і конструктив.

«Чесно кажучи, протести селян проти пересування транспорту чи агроавіації викликають в мене певне здивування. Щодо застосування хімічних речовин для обробки полів. Торік Держпродспоживслужба провела 3 перевірки на підприємстві і не виявила жодного порушення законодавства у сфері захисту рослин. Тож цецілком безпечно і для людей, і для городів», — заявив Олег Власенко

Води вистачить всім

Дійсно, «Дружба-Нова» — лідер області за сумою сплачених податків, більша частина яких залишається в місцевих бюджетах територіальних громад. Так, за підсумками 2020 року компанія сплатила близько 131 млн 300 тис. грн. З них  до бюджету  Крутівської ОТГ (Бурківська с/р , Омбишська с/р , Хорошеозерська с/р , Печівська с/р) — 9 млн 321 тис. грн. Завдяки реформі децентралізації ці гроші залишаються в громадах та спрямовуються на розвиток соціальної та економічної інфраструктури.

Велика частка податків сплачується, зокрема й за користування водою. Загалом «Дружба-Нова» має більше 50 дозвільних документів від різноманітних державних контролюючих органів. З них більше десяти — дозволи на спецводокористування. В селі Хороше Озеро підприємство має паспорти та дозволи на спеціальне водокористування на 9 артезіанських свердловин. Важливо, що 4 з них залишаються резервними. Тож води достатньо, а побоювання людей, що компанія зневодить село є необґрунтованими. Ба більше, за використання води підприємство щоквартально сплачує рентну плату, яка також є місцевим податком. Жодних порушень при використанні води з артезіанських свердловин в селі контролюючими органами виявлено не було.

«Вказані вище дозволи є єдиними та достатніми документами, які надають компанії законне право на забір підземних вод з артезіанських свердловин», — пояснює Олег Власенко.

Він додав, що внесок компанії у розвиток громад не обмежується податками. «Дружба-Нова» підтримує соціальні проєкти та надає допомогу близько 90 територіальним громадам 14 районів Чернігівської, Сумської і Полтавської областей. Щороку на це спрямовують понад 5 млн грн. Декілька років поспіль підприємство здобувало перемогу в обласном уконкурсі «Благодійник року» імені меценатів Тарновських та отримувало відзнаку «Благодійник року – регіональна бізнес-структура».

Згуртуватися заради розвитку

Наразі «Дружба-Нова» готується до польових робіт та не збирається розгортати в Хорошому Озері жодних хімічних виробництв. Компанія перебуває в діалозі з місцевою владою, а всі спірні питання, які деколи виникають в роботі кожного підприємства, готова обговорювати з представниками громади та знаходити порозуміння.

На підприємстві працює Гаряча Лінія для взаємодії з мешканцями громад та пайовиками.

Зараз час гуртуватися задля досягнення спільних цілей. А це хороші врожаї, заможність бізнесу та людей, розвиток громад і сільських територій. Чернігівщина — аграрна область, яка левову частку своїх доходів та валютних надходжень отримує виключно від ефективної діяльності сільськогосподарських підприємств.

Успіх аграріїв — це успіх всього регіону.

*Імідж

Ще статті по темі

Back to top button