Суспільство

Контракт на рік: невдовзі всі вчителі-пенсіонери Чернігівщини перейдуть на договірні умови роботи

Освітянська реформа поступово вступає в дію. Ось-ось зміни зачеплять і вчителів пенсійного віку. Що ближчий час реформ, то більше сум’яття в лавах педагогів. По роз’яснення ми звернулися до начальника управління освіти Чернігівської ОДА Миколи Конопацького.

«Відповідно до нового законодавства, з педагогічними працівниками, яким пенсія виплачується за віком, до 1 липня цього року керівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти зобов’язані припинити дострокові трудові договори з одночасним укладанням з ними трудових договорів строком на один рік. За два місяці вони мають бути попереджені (до 30 квітня). У разі незгоди працівника щодо продовження взаємовідносин уже на умовах договору педагогічні працівники, яким виплачується пенсія за віком, звільняються згідно з пунктом 9, частини 1, статті 36 Кодексу законів про працю. До нього були нещодавно внесені зміни. Якщо працівник хоче перейти на контракт, звільнити його і відмовити йому в укладенні договору на цей перший рік – не можуть», – говорить Микола Конопацький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Молоді вчителі Чернігівщини поки не отримають обіцяні урядом «підйомні»

Після першого року договору наступні договори можуть укладати вже на більший термін. Відпускні, оздоровчі, за словами головного освітянина області, залишаються, якщо людина продовжує працювати. Якщо не хоче – отримає компенсацію або ж, у разі наявності відпустки, може використати її.

«На мою думку, закон передбачає не звільнення працівників, а просто їх переведення на іншу форму працевлаштування»,  резюмував Микола Конопацький.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button