Суспільство

Коронки для зубів: види та особливості

Коронки на зуби – надійний спосіб відновлення пошкоджених зубів, що дозволяє покращити функціональність та естетику посмішки. Вони можуть бути виготовлені з різних матеріалів і мати різні характеристики. Використання коронок є одним з ключових аспектів сучасної стоматології.

Завдяки штучній зубній коронці посмішка пацієнта виглядатиме природно, він зможе насолоджуватися улюбленою їжею, сміятися та розмовляти так само комфортно, як і в період, коли його зуби були здоровими.

Види зубних коронок

При виборі варіанта протеза враховується стан зуба, фінансові можливості пацієнта, тому установка коронок в клинике починається з обговорення матеріалу конструкцій.

Основні види:

  • металокерамічні коронки – протези, що поєднають метал і кераміку. Кераміка використовується для облицювання металевого каркаса. Вони міцні та економічні, але можуть мати металеву облямівку у ділянці ясен;
  • керамічні, повністю виготовлені з кераміки. Вони ідеально підходять для передніх зубів завдяки їх природному вигляду. Хоча вони красиві, але можуть бути менш міцними за металокерамічні;
  • цирконієві, поєднують міцність металу та естетику кераміки. Вони мають високу міцність та відмінно імітують природний зуб;
  • пластмасові коронки – тимчасове рішення, що використовується під час підготовки до установки постійної конструкції.

Сучасна стоматологія висуває низку вимог до коронок.

Вимоги до зубних коронок

Процедура протезування зубів вимагає врахувати кілька видів критеріїв, що забезпечують комфортність експлуатації коронок, їхню безпеку та надійність. До них пред’являються такі вимоги:

  • міцність. Важливо, щоб коронка витримувала щоденне навантаження;
  • естетика. Візуально конструкція коронки має відповідати зовнішньому вигляду природних зубів. Це дозволить отримати максимальну природність та певність створеної реставрації. Якщо товщина коронки невелика, поверхня протеза має бути схожа на емаль зуба. При більшій товщині коронки виконавець повинен добитися імітації дентину та відобразити поверхневий шар (емаль).
  • тривалість служби: важливо обрати матеріал, що гарантує довговічність;
  • коронка повинна бути мало інвазивною і створювати мінімальне втручання в структуру природного зуба. На обсяг препарування тканин впливає конструкція протеза, методи, використовувані у роботі стоматологом, специфіка лікування;
  • повинне бути точне виконання лінії нижньої частини коронки, що контактує з ясен і повторює край препарованого зуба. Це знизить ризик розвитку карієсу та локального пародонтиту при носінні протеза.

Варто віддавати перевагу коронкам, які вимагають використання адгезивного протоколу фіксації на зубі.

Вибір зубної коронки

Вибір залежить від багатьох факторів, включаючи позицію пошкодженого зуба, косметичні очікування, фінансові можливості та стан здоров’я пацієнта. Який би вид коронок ви не вибрали, важливо не затягуватись із протезуванням. Чим тягнути, поки зуби руйнуються і зміщуються, краще поставити тимчасові конструкції і накопичити на протези вашої мрії.

З коректним вибором допоможе визначитися стоматолог.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button