Суспільство

Купальська ніч: чернігівські священики розповіли, як не нагрішити на свято

У ніч із 6 на 7 липня розгорнуться масштабні гуляння з нагоди свята Івана Купала. Українцям воно відоме ще з язичницьких часів, а прадавні обряди збереглися до сьогодні.

У часи поклоніння багатьом богам свято відзначалося в день літнього сонцестояння та славило бога родючості на ім’я Купало. Але з приходом християнства свято почало збігатися з Різдвом Івана Предтечі, яке відзначається 7 липня.

Увечері напередодні Івана Купала українці збираються біля водойм і влаштовують там гуляння. Таке місце для святкування невипадкове, адже наші пращури вірили, що в цей період уся нечисть тікає з водойм, тому вони стають безпечними. Натомість вона може ховатися в темних хащах.

Одним із головних обрядів свята вважається перестрибування через вогонь, оскільки, за давніми віруваннями, багаття має очищати людину від хвороб і невдач. Після цього дійства заведено спалювати у вогнищі старі речі.

Також заведено запалювати опудало, що символізує Сонце, та купальське деревце, яке зазвичай виготовляють із молодої ялини або берези.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сіверські красуні на святі Івана Купала (Фоторепортаж)

А от незаміжні дівчата в Купальську ніч ворожили на воді, запускаючи в річку вінки зі свічками посередині. Чий вінок допливе далі, та і вийде цього року заміж та матиме щасливе подружнє життя.

Сакральне значення для українців цього дня відіграє папороть. За давніми переказами, ця рослина квітне лише цієї ночі і то недовго. А той, хто виявив таку знахідку, має зірвати квітку та зберегти. Вона забезпечить щастя на все життя.

Православна ж церква не засуджує таких гулянь, але й Івана Купала не вважає своїм святом. За словами настоятеля Храму Святої великомучениці Катерини отця Романа, подібні обряди несуть у собі прадавні українські традиції. Тому немає нічого поганого в тому, що люди намагаються їх зберегти.

«Усе це є в нашому житті. Оскільки народ, який має глибоке коріння, повинен показати, що він має власну історію. Але завжди треба пам’ятати про те, що ми православні. Якщо людина прийшла на дійство, аби поклонитися ідолам, то це вже неправильно і вважається гріхом», – каже отець Роман.

А от якщо людина вирішила поспілкуватися з Богом, то краще на свято Івана Предтечі навідатися до церкви, посповідатися та причаститися.

Ще статті по темі

Back to top button