Суспільство

Лепеховий бізнес у Ніжині: що і по скільки

У неділю – Трійця, П’ятидесятниця, Зелена неділя. На ці свята українці традиційно прикрашають свої домівки лепехою, ясеном, кленом і любистком – по-різному в різних регіонах країни. Існує думка, що традиція все «озеленювати» бере початок із дохристиянських часів – від звільнення іудеїв із єгипетського рабства. Також вважають, що у п’ятдесятий день від Христового воскресіння три його віддані слуги зробили Богу подарунок – липу, клен і ясен. Саме відтоді літнє озеленення домівок і бере початок, пише mynizhyn.com.

Така традиція декому дає можливість ще й заробити на цьому звичаї. Біля Комунального ринку в місті Ніжин сьогодні зранку вирує торгівля. Пучки лепехи коштують скрізь однаково – 10 грн. Щоправда, кількість лепешинок у пучках відрізняється.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трійця 2019 в Україні: дата і чи буде свято вихідним днем

Ніна Миколаївна (продає пучки лепехи з м’ятою)  говорить: «Прокинулася вдосвіта, бо конкурентів багато. Минулого року онуки допомагали: один рве, другий очищає від бруду. Самі й продавали, гроші, звісно, собі забирали на морозиво. А цього року не захотіли, тож я сама торгую. Брала 20 пучків, хвилин за 15 розкупили, залишилось 6.  Що залишиться – собі заберу або роздам».

Любов і Микола Олександрович приїхали до Ніжина аж з Ічнянського району, з села Томашівка. Кажуть, спеціально, щоб продати ніжинцям лепеху, яку нарвали навіть не у своєму селі, а в Дорогинці. З собою брали 180 пучків! Уже о 7-й годині ранку почали торгувати, і на 11-ту годину залишилося приблизно 50 штук. «Відбираю, щоб жовтого листя не було, – каже Микола Іванович, – людям товарний вигляд важливий».

Ольга Миколаївна в білій хустині продає любисток. За 5 грн – розкішний букет. Спекотно бабусі опівдні сидіти під сонцем, але ж заробити якусь копійку треба. Тому й загукує час від часу: «Хто забув любисток?.. Домашній, пахучий!».

Ще статті по темі

Back to top button