Суспільство

Лібералізація енергетичного ринку має спонукати до конкуренції і зниження цін, а не навпаки, – депутат міськради

*Актуально

Новий голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг Валерій Тарасюк заявив, що не бачить альтернативи так званому вирівнюванню тарифів для населення та промислових споживачів. Це «вирівнювання», за його словами, неминуче приведе до підвищення тарифів на електроенергію для населення.

Як зауважив депутат Чернігівської міськради від партії «Наш край» Сергій Вакуленко, з 1 січня 2020 року в Україні почне діяти новий закон «Про ринок природного газу». Суть нововведення: із загальної суми за газ у квитанції виділять окрему плату за доступ до «блакитного палива», незалежно від того, користується споживач газом або ні.

У НКРЕКП повідомляють, що для споживачів остаточна вартість газу зміниться – із ціни приберуть плату за розподіл природного ресурсу. У підсумку, вартість газу для населення буде міститиме тариф на газ для населення, податки та прибуток трейдера.

А ось вартість розподілу газу по країні – різна. У середньому – це 50 коп./куб. м. За оцінками експертів, для киян куб може подешевшати на 17 копійок після того, як приберуть з платіжки абонплату, а для жителів Чернігова, приміром, може подорожчати аж на 1,07 грн/куб. м. Ті, хто живуть у приватному секторі, будуть переплачувати більше за всіх – там підтримання тепла у приватному будинку площею до 100 м2 буде коштувати на 300-350 гривень дорожче.

«Виходить, що всі «реформи» лише підвищать ціни для людей. «Наш край» нагадує владі, що лібералізація енергетичного ринку має спонукати до конкуренції та зниження цін, а не навпаки», — підкреслив депутат міської ради.

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

 

 

Ще статті по темі

Back to top button