Суспільство

Ліси на Чернігівщині захищають від атаки шкідників

Щоб невідкладно і надійно захистити зелений скарб Сіверського краю – його соснові ліси від екологічного лиха, яким загрожує верхівковий короїд, призводячи багатогектарні хвойні масиви до всихання, комісіями у складі лісівників та спеціалістів лісгоспів ЧОУЛМГ, представників департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації,  Київлісозахисту, органів місцевого самоврядування та громадської ради при обласному управлінні лісового та мисливського господарства проведено дводенне лісопатологічне та санітарне обстеження природно-заповідного фонду на ураження його верхівковим короїдом.

Для того, аби негайно приступити до вибіркових, а де й до суцільних санітарних рубок всихаючого лісу і тим самим вберегти від агресивного шкідника здорові лісові масиви.

Так, лісопатологічне та санітарне обстеження природно-заповідного фонду ДП «Чернігівське лісове господарство» комісією у кварталах 20, 21, 22 виявлено п’ять осередків масового всихання сосни загальною площею 10 гектарів. Це переважно дерева віком понад 105 років.

Комісія також обстежила гідрологічний заказник місцевого значення «Криві Гряди». Біля селища Любеч на трьох ділянках виявлено майже шість гектарів всохлих дерев.

А в Мекшунівському лісництві того ж дня комісія обстежила заповідне урочище «Довга Рудня» загальною площею 460 гектарів. У заповідному урочищі верхівковим короїдом уражено переважно дерева віком за сто років. Загальна площа ураження шкідником сягає 25 відсотків.

За словами начальника відділу облдержадміністрації Віталіни Синіговець, котра підсумувала проведене обстеження, маємо очевидну екологічну біду для наших лісів, у тому числі і для об’єктів природно-заповідного фонду, яких в області 665 і які займають площу в 261 тисячу гектарів.

Першочергове завдання — провести обстеження, щоб не зволікаючи зарадити лихові і вберегти багатство поліського краю для прийдешніх поколінь.

Отже, попереду в лісівників і екологів – велика, складна і відповідальна робота. Віталіна Синіговець також висловила думку про необхідність термінового внесення змін до Санітарних правил лісів України. Бо наші ліси нам не пробачать ані найменшого зволікання у справі захисту їх від верхівкового короїда.

Лісопатологічне та санітарне обстеження природно-заповідного фонду області проводитиметься і в інших лісгоспах Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Ще статті по темі

Back to top button