Суспільство

Лижна підготовка у школах Чернігівщини: реалії сьогодення

Цьогорічна зима поки що не балує нас снігом, і типові для цієї пори розваги доступні хіба що на гірськолижних курортах, які дозволити собі може далеко не кожен житель Чернігова чи області. Проте, свого часу, наприклад, кататися на лижах щозими могли учні майже кожної сільської школи. На відміну від міських шкіл, у сільських спортзали були не завжди укомплектовані навіть мінімально необхідним інвентарем. Натомість природа поруч компенсувала цей недолік, і уроки фізкультури з катанням на лижах були у багатьох найулюбленішими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У сільські школи Менської громади буде проведено швидкісний інтернет

А що ж зараз? Маючи сподівання на зміну погоди на зимову і сніг у майбутньому, редакція ЧЕline поцікавилась в управління освіти і науки ЧОДА, чи включено до навчальної програми з фізичного виховання у школах Чернігівської області у зимовий період часу тренування дітей з лижного спорту, надіславши офіційний запит.

У відповіді управління, яку ми отримали, вказано, що освітня програма з фізичної культури побудована за модульною системою. Отже, заклад освіти та вчитель відповідно до освітньої програми самостійно обирають модулі, тобто види спорту, для проведення занять залежно від матеріально-технічної бази, кадрового забезпечення та бажання здобувачів освіти.

Загрузчик Загрузка...
Логотип EAD Слишком долго?
Перезагрузка Перезагрузить документ
| Открыть Открыть в новой вкладке

Поцікавившись вибірково ситуацією на місцях, зауважимо, що вона виявилася різною. Наприклад, варіативний модуль «Лижна підготовка» включено до освітньої програми деяких шкіл Талалаївського, Новгород-Сіверського, Городнянського, Бахмацького районів, також у закладах освіти Лосинівської ОТГ.

Натомість у школах м. Ічня, Бобровиця, смт Ріпки, Срібнянського та Ніжинського районів, Холминської, Комарівської, Вертіївської ОТГ лижна підготовка до навчальної програми не включена. Причини різні: застарілий інвентар, повна або часткова відсутність інвентарю чи умов для занять у місцевості, де розташована школа.

У більшості закладах інвентар не оновлювали з 90-х і навіть 80-х років, і за браком коштів у місцевих бюджетах така стаття витрат на наступний рік не передбачена. У зв’язку з чим відсутні і стратегії розвитку шкіл з урахуванням занять та тренувань із лижного спорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчителька Ніжинської школи – переможниця Всеукраїнського конкурсу

Проте, є і приємні винятки. Наприклад, у Талалаївському районні дирекція шкіл планує оновити спортивний інвентар та закупити лижі, також закупівлю додаткового інвентарю для проведення занять із лижного спорту в закладах освіти планує й Височанська сільська рада.

Підсумовуючи, хочеться зазначити, що лижний спорт на Чернігівській все ж таки є. У системі освіти Чернігівської області функціонують 24 дитячо-юнацькі спортивні школи. На базі Городнянської дитячо-юнацької спортивної школи Городнянської міської ради функціонують дві навчальні групи з лижних гонок (24 вихованці, один тренер-викладач), Бахмацької дитячо-юнацької спортивної школи Бахмацької районної ради — відділення з лижного орієнтування, а саме — одна група спортивного вдосконалення (шість вихованців), дві групи вищої спортивної майстерності (шість учнів). Серед вихованців – три члени збірної команди України, один кандидат, один — резерв. У 2018/2019 навчальному році тренери відділення лижного орієнтування Бахмацької дитячо-юнацької спортивної школи підготували двох майстрів спорту України, чотирьох кандидатів у майстри спорту України та п’ятьох спортсменів І розряду.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button