Суспільство

Лижну базу в Чернігові планують відновлювати

Унаслідок обстрілів Чернігова російськими окупантами було зруйновано лижну базу. Вона протягом багатьох років приймала лижні та біатлонні змагання, зокрема чемпіонати України та Перегони чемпіонів.

Для чернігівських біатлоністів і їхніх наставників ця база була, як друга домівка. Тому їх усіх, а також прихильників цього зимового виду спорту цікавить подальша доля зруйнованої бази.

«Ми з новим головою Федерації біатлону України поспілкувалися і дійшли згоди, що ініціюватимемо перед профільним міністерством і Кабміном повернення приміщення бази у власність нашої громади. Тобто з державної форми власності — в комунальну. І започатковуємо збір коштів на відновлення бази. Відповідно, під час проведення змагань із біатлону, чемпіонатів світу буде створене QR-посилання, перейшовши за яким прихильники біатлону зможуть задонатити кошти. Також будуть залучатися державні кошти на відновлення спортивної інфраструктури, яка зазнала руйнувань унаслідок російської збройної агресії на території України», — у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Андрій Шемець, директор департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці поділилися дитячими спогадами про зиму та новорічні свята

За його словами, нинішній власник бази приблизно підраховував, що на її відновлення потрібно 250-350 мільйонів гривень.

Між тим, на сесії Чернігівської облради (вперше в історії України) затверджено обласну програму розвитку біатлону на Чернігівщині на 2023-2024 роки. Але ця програма не передбачатиме коштів на відновлення бази, бо таких грошей в обласному бюджеті немає. Натомість є першочергові потреби — відновлення критичної інфраструктури та житлового фонду. А на відновлення лижної бази залучатимуть спонсорські кошти і кошти всіх небайдужих, хто хоче задонатити на благодійний  фонд, який створює Федерація біатлону України, а також державні кошти. Гроші з обласного бюджету будуть закладені лише на початковому етапі — на виготовлення проєктно-кошторисної документації на цілісний майновий комплекс після передання приміщення у власність громади та на потрібні підготовчі роботи. До речі, підготовчий етап уже розпочнеться наступного року. На це передбачено 5 мільйонів гривень.

«Ми розпочнемо, але ж багато чого залежатиме від наших ворогів. Починати будувати будемо, напевно, після Перемоги, щоб уже достеменно все було належним чином і все нормально функціонувало.

Там будуть умови не тільки для біатлону і лижних перегонів, а й сучасні зали для ігрових видів спорту. Тобто буде сучасний спортивний комплекс не тільки для біатлоністів», — розповів Шемець.

Він каже, що відновити лижну базу за допомогою сучасних технологій і темпів будівництва можна за рік, аби в перспективі чернігівські спортсмени мали потужну тренувальну базу і можна було приймати різні престижні змагання.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button