Суспільство

Людмила Давиденко: угода між «Кернел» та «Агродомом» є удаваною. Підприємство має бути повернуто власниці»

Людмила Давиденко, дружина вбитого у травні 2020 року народного депутата України Валерія Давиденка, стала гостею проекту «Кадри» на телеканалі Суспільне Чернігів.

Публікуємо ключові тези відвертої розмови.

  1. У 2019 році «Агродім», 100% якого належали Валентині Давиденко, матері Валерія Давиденка, отримав позику в 11 мільйонів доларів під 10% на три роки. Надавачем позики був «Кернел», а також особи та структури, асоційовані з ним. Протягом трьох років  «Агродім» мав виплачувати відсотки раз на рік. Після повернення позики корпоративні права, що були передані як забезпечення угоди, мали знову належати власниці.
  1. За умовами угоди між «Агродомом» та «Кернел», оперативний менеджмент і право ухвалювати рішення залишалися за власницею: «Кернел» і пов’язані з ним особи та структури не могли втручатися в управління. Для забезпечення застави «Кернел» отримував частину корпоративних прав «Агродому». Домовленостей про абсолютне відчуження чи продаж корпоративних прав, а також умов, коли це могло би відбутися, не існувало.
  1. Гарантом угод була компанія-нерезидент «Кернел Люксембург», основна компанія кредитора. Тому він наполіг, щоби частину коштів отримав сам «Агродім», а частину – компанія-нерезидент за договором постачання. Угод було декілька, і вони пов’язані одна з одною.
  1. Юристи-фахівці із захисту корпоративного права, які представляють інтереси родини Давиденків, проаналізували угоди між «Агродомом» і «Кернелом». Частина цих угод має підлягати розгляду в українських судових органах, частина – у британських. Тому юристи родини Давиденків подали кілька позовів до судів відповідних держав. Юристи бачать, що є великі шанси повернути права законній власниці.
  1. «Агродім» акуратно та вчасно виплатив усі відсотки за позикою в повному обсязі. Але виникла технічна проблема з іншою частиною позики. Система банка компанії-нерезидента визначила ці кошти, тобто відсотки за кредит, як «удавану угоду», оскільки відповідно до стандартів цього банку за договором постачання повертати відсотки неможливо.
  1. Навесні 2020 року в часі збіглися три різні чинники. 1. Стала очевидною технічна неточність договору, і банк компанії-нерезидента відмовився проводити відсотки за ним. 2. В усьому світі почався карантин: багато бізнесових процесів було поставлено на паузу, і вирішити це питання оперативно виявилося неможливим. 3. Загинув Валерій Давиденко, а його шокована родина – мати, дружина – не були в курсі всіх нюансів цілої низки угод, написаних на понад 400 аркушах і укладених відповідно до законодавства різних країн.
  1. В результаті термін виплати відсотків саме за цією угодою (через компанію-нерезидента) був пропущений на кілька тижнів. Ішлося про суму близько 400 тис. доларів. Замість того, щоби поінформувати про проблему родину,шоковану смертю сина і чоловіка, а також не обізнану з ситуацією, «Кернел» повідомив про дефолт ізавів свій менеджмент в «Агродім». При цьому, існують документи, які підтверджують: ані власник «Кернела», ані особи, пов’язані з ним, не можуть втручатися в оперативне управління прокредитованого ними «Агродому».
  1. Для встановлення контролю над «Агродомом» асоційовані з «Кернелом» Ірина Хомайко та компанія з управління активами «Прогресивні інвестиційні стратегії» оголосили дефолт сільгосппідприємства. Мотивація: гарантів угоди було два, Веревський та Давиденко, і смерть останнього стала приводом. Цього угода не передбачала, але розпорядники витлумачили непрописані наслідки таким чином, що загибель Валерія Давиденка означала виконання зобов’язань і припинення чинності документа.
  1. Зараз основна частина корпоративних прав (76%) належить саме тим, хто гарантував невтручання в управління «Агродому». У Валентини Давиденко, матері Валерія Давиденка, наразі залишилося 12%, решта – міноритарні інвестори.
  1. Дізнавшись про судові позови від власниці «Агродому», асоційовані з «Кернел» особи навесні 2021 року створили компанію «Агродім.» («Агродім з крапкою»), зареєструвавши її за тією самою адресою та з тим самим директором. Статутний фонд дзеркальної компанії становить 10 тис. гривень. На підприємство «Агродім.» перереєструють земельний банк справжнього «Агродому», активно агітуючи власників землі до розірвання чинних угод та підписання нових під різними приводами.
  1. Родина Давиденків має високі шанси виграти справу в судах та повернути «Агродім» — це лише питання часу. Особи та компанії, що асоціюються з «Кернел» та взяли під свій контроль «Агродім», це усвідомлюють. Тому вдаються до дій, можливою метою яких є переписування активів на підконтрольні компанії, щоби після рішення суду повернути законним власникам лише «пустишку».
  1. СП «Агродім» завжди генерувало прибуток, коли належала родині Давиденків. Після того, як підприємство взяли під контроль особи та компанії, що асоціюються з «Кернел», вони вперше в історії «Агродому» показали збитки та борг в 1,3 млрд. гривень.
  1. Минулорічний врожай «Агродому» оцінюється експертами у 25 млн доларів. Його булозасіяно реальною власницею підприємства, але повністю привласненоновим менеджментом «Агродому», який асоціюють з агрохолдингом «Кернел».

Ще статті по темі

Back to top button