Суспільство

Махаон: один з найвідоміших метеликів,який зустрічається і на Чернігівщині

Метелик підвиду махаон один з найбільш відомих комах нашої фауни. В світі нараховують близько 200 видів цього роду (Papilio).  На Чернігівщині, як і загалом по території всієї України, рід представлений лише одним підвидом – Р. m. Gorganus. Нині це зникаючий вид метеликів, що занесений до Червоної книги України.

Цікаво, що самка та самець мають ідентичний візерунок крил. Їх крила мають загальний жовтий фон забарвлення. Передні з темними плямами та жилками, з широкою чорною облямівкою та жовтими плямами на ній. Задні мають чорні хвостики, чорну облямівку з синіми та жовтими плямами та червонувате очко в задньому куті крила. Розмах крил до 92 мм.

Селитися махаони  полюбляють на різнотравних луках, сонячних галявинах і узліссях, в парках і садах, узбіччях доріг тощо. Самці махаона, з перших днів життя в стадії метелика (імаго), обирають одну або кілька гарно освітлених ділянок, де їх буде добре помітно і літають там протягом всього свого життя. Кожен самець відчайдушно захищає обрану територію від інших самців і навіть інших метеликів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Минулої доби рятувальники ліквідували 6 пожеж на Чернігівщині

Самка відкладає яйця на рослини, що ростуть окремо. Листок або стебельце, на які вона сідає, мають бути досить міцними. Якщо вони не витримують її маси, самка шукає іншу рослину. Така поведінка не випадкова: яйця будуть відкладені на молоді соковиті частини, а не на ті, що невдовзі опадуть на землю, де яйця (або крихітна личинка) легко загинуть.

Протягом розвитку гусінь линяє 4 рази, після другої линьки вона починає помітно змінюватись. Через 30-60 днів гусінь перестає їсти і на 5-8 годин завмирає. Перетворення на лялечку може відбуватись просто на кормовій рослині, або на трав’янистому стебельці у кількох сантиметрах над землею.

Кокона, який би захищав лялечку, у махаона немає. Серед рослинної зелені утворюються переважно жовто-зелені лялечки, а восени переважно жовті і коричневі.

На останній стадії життєвого циклу енергія метеликові потрібна тільки для польоту і розмноження, їжа дорослого махаона відрізняється від корму гусениці — це нектар, квітковий сік. Ротовий апарат гризучого типу личинки у дорослого метелика заміняється довгим спіральним закрученим хоботком. Дорослі махаони, на відміну від гусениць, харчуються на більшій кількості рослин.

Причинами зменшення чисельності комах є погіршення стану біотопів через втручання людини у природний ареал метеликів.  Застосування пестицидів, надмірне випасання худоби, викошування та випалювання трави тощо, все це призводить до стрімкого зниження популяції махаонів, тому зустріти метелика в живій природі трапляється дуже рідко.

Тепер цей вид знаходиться під охороною, як в Україні, так і в деяких інших європейських країнах. Махаон охороняється у всіх заповідниках і національних природних парках. У місцях з високою чисельністю особин виду доцільним є створення ентомологічних заказників, лімітування випасу худоби та сінокосіння, заборона випалювання трав.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button