Суспільство

Майстер, який понад 28 років працює з деревом: у чернігівському музеї відбулася творча зустріч (Фото)

Цікаві творчі проєкти часто відбуваються в Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського. Один із останніх – зустріч із нагоди 50-річчя Андрія Каменецького, заслуженого майстра народної творчості України, керівника студії художнього дереворізьблення Чернігівського обласного центру народної творчості.

Майстер родом із Гончарівського, його вчителем був відомий на Чернігівщині та за її межами різьбяр Олександр Колоша.

Від початку 90-х Андрій Каменецький є учасником всеукраїнських, обласних виставок народного мистецтва. Створює декоративні тарелі, ковші, баклаги, кухлі, барила та скрині, оздоблюючи поверхні розетками, геометричними елементами в техніці тригранно-виїмчастого різьблення. Трансформує образи і сюжети української міфології, фольклору, народної обрядовості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проєкт «Вареннячко»: у чернігівській бібліотеці назбирали більше ніж пів тисячі баночок повидла для ЗСУ (Фото)

Роботи Андрія Каменецького зберігаються в Національному історико-культурному заповіднику «Чигирин», заповіднику «Чернігів стародавній», у Чернігівському історичному музеї. Здебільшого в цих закладах – меблі, створені майстром.

Сам майстер розповідає, що його різьбярське захоплення – родом із дитинства.

«У 12 років пішов на гурток і так усе життя займаюся цією справою. І сподіваюсь, що надалі займатимусь», – пояснює майстер.

До речі, він донині пам’ятає свою першу роботу. Це була поличка для одягу.

Він розповідає, що сучасні діти мають бажання займатися різьбярством, бо на гурток ходять охоче.

«Не тільки хлопчики, а й дівчатка. Приходять і працюють», – каже майстер.

За його словами, аби стати різьбярем, насамперед потрібне велике бажання. Якщо воно буде, то все вдасться. Також майстер зазначає, що поганої деревини, яка не придатна для роботи, немає.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button