Суспільство

Майстри Новгород-Сіверщини презентували чудо-рушник

Довжина цього, гаптованого 26-ма майстринями з різних громад краю, різнобарвного чудо-рушника перевищуватиме дванадцять метрів.

Свідками творення такого місцевого дива були не лише тисячі учасників та гостей святкових урочистостей, але й перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, який на запрошення очільників району прибув у древню столицю Новгород-Сіверського князівства, аби разом із нащадками легендарного князя Ігоря взяти участь у святковій церемонії.

Програма цьогорічного відзначення вже традиційного свята району була напрочуд насиченою і колоритною. Розпочавшись демонстрацією відеоролика про досягнення краю, воно плавно перейшло в акцію «Сіверський Рушник єдності», де свої вишивані твори продемонстрували кращі майстрині майже з усіх сіверянських територіальних громад.

Тріумфом же такого живописного фестивалю буде найдовший в області а, можливо, і в Україні, барвистий рушник, до творення якого доклали зусиль 26 місцевих майстринь, які поєднають свої неповторні вишиті на гаптованім полотні мотиви у єдиний «Сіверський рушник», що уособлюватиме непорушність і єдність, велич та процвітання північної перлини України — Новгород-Сіверщини.

Довжина цілого полотна, яке буде з’єднане та представлене на День Незалежності нашої держави, складатиме 12,5 м і об’єднає в собі найкращі традиції декоративно ужиткового мистецтва, збережені поколіннями Сіверських майстринь.

Згадували Новгород-Сіверці в цей святковий день і тих земляків, що пішли на захист рідної Батьківщини і віддали своє життя за святу батьківську землю, склавши голови в боях на Сході України в ході Антитерористичній операції. Імена 5-ти з них навічно залишились в нетлінній пам’яті народу. Їх зачитали поіменно: капітан Збройних Сил України Валерій Бондаренко з с. Попівка, Олег Соломаха з Буди –Вороб’ївської, Ігор Гулевський із с. Лісконоги, Денис Черненко з Мамекиного, Ігор Мєдвєдь із Слобідки. Світлу пам’ять про героїв вшанували хвилиною мовчання, а до пам’ятного знака загиблим воїнам були покладені квіти.

Нагородили в День району і місцевих школярів — переможців обласних, всеукраїнських та міжнародних олімпіад, конкурсів та фестивалів. А це – два десятки дипломантів різноманітних освітніх та культурних змагань, найбільше з яких – аж четверо – вихованці Дігтярівської ЗОШ.

 

Значимо, що святкове дійство нагородження супроводжувалося прекрасним мелодійним співом вокального ансамблю «Полісяночка» Кудлаївського сільського будинку культури, які в червні ц.р. зайняли перші місця на 7 обласному фольклорному фестивалі ім. Василя Полевика в м. Сновськ.І саме виконавців цього чудового мистецького колективу, які зберігають і плекають неповторність традицій рідного батьківського краю, нагороджував ніхто інший як один із «солов’їних голосів» нашої держави, народний артист України Анатолій Гнатюк.

Вручили почесні відзнаки і жіночому вокальному ансамблю «Барви Сіверщини» районного будинку культури.

А завершився День Новгород-Сіверського району так як почався — чудовими виступами художніх колективів із усіх куточків району та апофеозним, прекрасним співом народного артиста країни Анатолія Гнатюка.

Відділ інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Ще статті по темі

Back to top button