Суспільство

Майже 50 років працює акушеркою: ніжинка – про професію

Ніжинка 47 років працює акушеркою. Ольга Кузьмівна Чекан майже п’ять десятиліть працює в Ніжинському пологового будинку.

За її словами, кожні пологи – це радість, бо на світ з’являється людина, а вона так чи інакше до цього причетна. Історія Ольги Кузьмівни Чекан – наступна з циклу рубрики

#ОбличчягромадиНіжина. Жінка працює старшою акушеркою саме жіночої консультації. Її робота дещо відрізняється від роботи акушерок у самому пологовому. До обов’язків Ольги Кузьмівни входить допологовий і післяпологовий супровід жінок, обстеження вагітних, супровід гінекологічних хворих, видача лікарняних… Тоді як акушерки в пологовому присутні безпосередньо на пологах, допомагають лікарю під час пологів, уперше беруть дитинку на руки…

Мрія стати медиком

На запитання, ким хотіла бути, Ольга Кузьмівна з посмішкою відповідає, що, мабуть, мріяла стати медиком, якщо вже після восьмого класу побігла подавати документи до медучилища: «Вчилася я добре, закінчила у 1973 році київське медучилище з червоним дипломом. Ходила на підготовчі курси до медінституту, але так і не спробувала вступити. Робота, заміжжя, діти… Самі розумієте, як буває, закрутило, так і не вступала».

Найбільш пам’ятний день на роботі

«Як я їхала з лікарем у машині на перший прийом, запам’ятала на все життя. Проходила практику на «швидкій допомозі». Потрібно було робити внутрішньовенну ін’єкцію жінці. Їдемо, а фельдшер мені говорить: «Ти, головне, не бійся, не хвилюйся», а сам тоді каже: «Я так хвилювався, що ти вену проколеш». Але все в мене вийшло добре.
Кожна пацієнтка, за словами акушерки – це індивідуальна робота, підхід і відповідальність.

«Перша моя практика була у сьомій клінічній лікарні міста Київ, працювала медсестрою у терапевтичному відділенні. Тоді я зрозуміла, що не піду з медицини ніколи. Вже у 1976 році пішла працювати до пологового відділення в Ніжині. Тоді це було відділення Ніжинської райлікарні, знаходилося по вулиці Василівська».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У перші дні війни привезли жінку без обличчя і юнака з відірваними ногами та рукою

Чи змінилися умови праці

За 47 років роботи умови дуже змінилися, розповідає акушерка. Особливо комфортно стало працювати, коли побудували у 1993 році новий пологовий:

«Раніше там, на Василівській, сиділи в малесеньких холодних кабінетах. Мерзли постійно. Пам’ятаю, як Валерій Михайлович Якуба (він тоді працював просто лікарем у пологовому відділенні райлікарні) все запитував, чи не замерзла я. Він постійно хвилювався, що холодно і працівникам, і породіллям. А коли почали будувати новий пологовий, то Валерій Михайлович душу туди свою вклав, особисто брав участь у плануванні приміщення. Мені, пам’ятаю, тоді дали теплий кабінет. Я була така задоволена… Зараз у приміщенні зробили вже сучасний капітальний ремонт, покращивши умови, в яких жінки народжують».
Своєю країною і професією жінка пишається

«Я хочу побажати тим дітям, які народжуються і будуть народжуватися, бути щасливими в нашій країні, примножувати її багатства. І звісно, Миру їм і Перемоги нам усім».

Джерело: Ніжинська міськрада

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button