Суспільство

Масляна 2019: традиції і звичаї

Масляна (або Масниця) бере свій початок із язичницьких часів: так наші предки святкували прихід весни й прощалися з зимою. Головний символ свята – Сонце, що, власне, і символізує собою млинець, який вважається традиційною стравою на Масляну. У християнстві дата святкування Масляної прив’язана до Великодня. Коли буде Масляна 2019, визначити легко. Від дати Великодня (28 квітня) треба відняти 48 днів Великого посту і ще тиждень. Отже, цього року Масляна почнеться 4 березня і триватиме до 10 березня.

Традиції і звичаї на Масляну

Тиждень Масляної поділяють на два періоди: понеділок, вівторок і середа – Вузька Масляна, а четвер, п’ятниця, субота і неділя – Широка. Протягом перших трьох днів можна виконувати роботу по хазяйству, а від четверга не варто братися за справи, адже робота заборонена.

Кожен день Масляного тижня має свою назву та звичаї.

Понеділок, 4 березня – початок Масляної 2018 – «зустріч». У цей день робили крижані гірки. Колишні покоління вірили, чим далі котяться сани й гучніше лунає сміх, тим якіснішим і більшим буде врожай.

Вівторок, 5 березня – «загравання». Цього дня грайте у веселі ігри та пригощайте одне одного смачними млинцями.

Середа, 6 березня – «ласунка». Віддавна українці цього дня готують різні наїдки для пишного столу. Головна страва – млинці.

Четвер, 7 березня – «розгуляй». Від четверга Масниця набуває великих масштабів – заведено гуляти з ранку до вечора, водити хороводи та співати пісні.

П’ятниця, 8 березня – «тещині вечори». Молодь шукає собі пару, щоб якнайшвидше одружитися. Майбутні зяті запрошують своїх тещ на млинці. Також у період Масляної проводять обряд Колодій. В основі лежить звичай прив’язувати колодки до ніг тим, хто парубкує. Таким чином спонукають юнаків і юнок замислитись про створення сім’ї.

Субота, 9 березня – «посиденьки зовиці». Молода невістка запрошує своїх рідних до себе у гості.

Неділя, 10 березня –»Прощена неділя». Цього дня просять пробачення у всіх за заподіяне зло. Також ходять на сповідь, щоб очиститися від гріхів напередодні Великого посту.

З 11 березня святкування закінчуються, адже настає час Великого посту, який триватиме до Великодня.

Ще статті по темі

Back to top button