Суспільство

Маївка прийшла – наркологам роботи додала

За багаторічною народною традицією, великодні вихідні люди намагаються відзначати на природі. Тому печене м’ясо, різноманітні наїдки, ранні овочі та фрукти, а також дещо з освяченого в церкві – крашанки, домашня ковбаска, сало, – невід’ємний атрибут пікніка просто неба. Звісно, не обходиться і без алкоголю, адже яке свято без горілочки, вина, домашніх лікерів, пива!?

Проте кому свята, а кому й робота. Йдеться про наркологів, для яких саме після великодніх свят настає «гаряча» пора, адже кількість «воїнів», які не витримали боротьби із зеленим змієм, збільшується в рази.

– Уже зараз наш денний стаціонар починає заповнюватися постраждалими від надмірного вживання алкоголю, – констатує головний лікар Чернігівського обласного наркологічного диспансеру Петро Седень. – Це ті, хто, так би мовити, готував свій організм до яскравого відзначення Великодня. Саме їм вже, мабуть, це не вдасться, бо вони вичерпали свій ресурс. А після свят очікуємо на нову, більш потужну хвилю пацієнтів, для яких ми, як і завжди, готуємо детокс-терапію. Можу порадити тільки одне – відмовитися від алкогольних напоїв у великодні вихідні, зокрема це стосується тих, хто має залежність від них і в кого фермент алкогольдегідрогеназа (що відповідає за розщеплення алкоголю в печінці) вже не може впоратися з міцними напоями.

А от головний позаштатний спеціаліст Управління охорони здоров’я облдержадміністрації з дієтології Микола Потатуркін не проти свят з алкоголем. Утім, він вважає, що найкраще для маївки підходить сухе якісне червоне вино, а також адекватна закуска.

– Два-три бокали такого вина у супроводі салатів зі свіжих весняних овочів за наявності нормального обміну речовин і відсутності хронічних захворювань підуть тільки на користь, – наголошує він. – Крім того, не варто зловживати печеним м’ясом і салом, адже це дуже важка для шлунка їжа. Намагайтеся зустріти свято з великою кількістю рідини, зокрема соками та мінеральною негазованою водою, що сприятимуть поповненню водного балансу. А тим, хто все-таки не зміг встояти перед надмірним вживанням алкоголю, і наступного дня відчуває всі симптоми інтоксикації, варто спробувати полегшити стан за допомогою капустяного розсолу, кисломолочних продуктів і вітамінів. У жодному разі не намагайтеся похмелятися – цим ви тільки погіршите свій стан і ризикуєте завдати шкоди серцю і судинам.

Під час святкування на природі не слід забувати про ще одну небезпеку – кліщів, які навесні дуже агресивні. Утім, і цьому можна запобігти. Як стверджує лікар-невролог Чернігівської лікарні УМВС в області Олександра Єрмак, варто запастися репелентами – «ДЕТА», «Тайга» та іншими засобами, які можна знайти у спеціалізованих магазинах. – Обприскавши відкриті ділянки шкіри та одяг репелентом, ви убезпечите себе від кліщів, а відтак, від можливого зараження хворобою Лайма. Видалити кліща можна, відвідавши травмпункт, а також самостійно – одягти рукавички та прокрутити комаху проти годинникової стрілки, або змастити кліща олією – він, відчуваючи відсутність кисню, може вилізти самостійно. Хоча це не буде гарантією, що отрута не потрапила до вашого організму. Тому потім усе ж таки варто побувати на прийомі в інфекціоніста, – зазначає Олександра Єрмак.

Дослухайтеся до цих простих порад, Не забувайте і про можливий травматизм під час перебування на природі. Нагадуємо, що травмпункти і «швидка допомога» працюють цілодобово. Однак нехай ваші свята пройдуть так, щоб лікарі у ці дні відпочили без пацієнтів.

Веселого та безпечного святкування Великодня!

В. БАЛІНСЬКИЙ

Ще статті по темі

Back to top button