Суспільство

Медичне обладнання, генератори та гуманітарка: як закордонні партнери допомагають Ніжину

Повномасштабна війна в Україні не залишила байдужою світову спільноту. Тож із впевненістю можна сказати, що такої величезної світової підтримки, як нині, наша держава ще не знала. Адже країна одержує військову та гуманітарну допомогу.

На щастя, не залишається без уваги Чернігівщина. До того ж, тут міста обласного значення мають міста-побратими, які у важку для українців хвилину підставляють своє плече.

Голова Ніжинської громади Олександр Кодола розповідає, що допомога від іноземних партнерів дуже потрібна і що співпраця щодо цього почалася з перших днів повномасштабного вторгнення ворогів на територію нашої області.

«Ми співпрацюємо з різними міжнародними фондами, з містами-партнерами як в Україні, так і за кордоном. Це польські міста-побратими, латвійські. Також відбувся візит посла Франції до міста Ніжин. Ми його запросили з метою співпраці та надання підтримки у відновленні нашого міста. Використовуємо максимально всі можливості.

Програма U-LEAD із Європою надавала технічну допомогу – генератори, електроінструмент для комунальних підприємств. Міжнародний фонд Солідарності з Республіки Польща надав нам 20 генераторів, медичне обладнання, аптечки. Все це було розподілене між усіма освітніми, медичними закладами. А частину передали на Збройні Сили України, Службу безпеки. Ємності для питної води ми просили і нам надали – для потреб міста, водоканалу, комунальних підприємств. Безумовно, сьогодні можливостей міського бюджету не вистачає через воєнний стан. Адже більшість коштів іде на питання безпеки й оборони. Тому намагаємося максимально залучати небюджетні кошти», – у коментарі для ЧЕline зазначив Олександр Кодола.

Надалі в Ніжині продовжується робота з пошуку нових закордонних партнерів, зокрема розширюється співпраця з Польщею. І вже підписано Меморандум про співпрацю з містами Дебіце та Олькуш. Ці міста допомагали місту в найтяжчий час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грози та посилення спеки: найближчий прогноз від чернігівських синоптиків

Завдяки допомозі громад міста Дебіце та Олькуш місту Ніжин, який півтора місяця перебував в оточені ворожих військ і зазнавав ракетних бомбардувань, вдалося уникнути гуманітарної катастрофи та допомогти найбільш уразливим категоріям населення міста та військовим.

«Надавали гуманітарну допомогу, допомагали різними технічними пристроями. І ось недавно міський голова Дебіце передав дороговартісне обладнання – радіостанції для наших захисників. Ми щиро вдячні. Взагалі поляки і Республіка Польща, за моєю оцінкою, – це той народ і та країна, яка надала найбільшу та безпрецедентну підтримку українцям в усіх сферах. Це економічна підтримка, фінансова і прихисток для понад трьох мільйонів людей. Ми відвідали українців в Олькуші та в Дебіце, побачили, як їм там живеться. Вони щиро дякують, що до них така увага і така підтримка надається», – розповів Олександр Кодола.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніжинська лікарня отримала УЗД-апарат

Підписання Меморандуму про співпрацю між містами – це, з одного боку, важливий крок формалізації співробітництва, яке вже налагодилося, а з іншого – це програма дій на найближче майбутнє, що допоможе містам розпочати різнобічну та взаємовигідну співпрацю між громадами в різних сферах.

«Співпрацю, яка налагоджена, ми просто закріпили юридично. Вона – в економічній сфері, соціальній, освітній, культурній. Зокрема, передбачений обмін делегаціями під час національних свят, артистами, театрами. І підтримка одне одного. Нині в нас складні часи і ми отримуємо допомогу від дружньої країни та від міст-побратимів. Будуть у них, не дай Бог, якісь важкі часи, ми теж не залишимося осторонь, по мірі наших можливостей», – сказав Олександр Кодола.

До речі, нині в Ніжині триває активна робота з перейменування вулиць, які мають стосунок до радянського минулого чи прославляють країну-агресорку. То міський голова вийшов з ініціативою, щоб на честь закордонних міст-побратимів Ніжина перейменували кілька вулиць.

Ірина Осташко

 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button