Суспільство

Медичні реформи і стара з косою: на Чернігівщині катастрофічна ситуація

Чернігівщина посідає перше місце в Україні за кількістю лікарняних ліжок.

Так, нині в стаціонарах області налічується 10 880 ліжок, що становить 103,9 ліжка в перерахунку на 10 тисяч населення, тоді як середній показник по Україні – 79,9. І це при тому, що за рахунок модернізації 2-х районних та 1 дільничної лікарні загальна кількість ліжок протягом року скоротилася на 2,2 % (241 ліжко).

За повідомленням Управління охорони здоров’я облдержадміністрації, значне перевищення ліжкового фонду спостерігається в кардіологічних, травматологічних, отоларингологічних, шкіро-венерологічних, хірургічних та неврологічних стаціонарах.

Тому саме вони насамперед підпадуть під можливе скорочення, адже незадовільна демографічна ситуація в регіоні не тільки, так би мовити, рекомендує, а й змушує це зробити, бо загальна кількість населення області щороку зменшується на 30-40 тисяч осіб і нині становить 1 мільйон 47 тисяч жителів.

Менеджери від медицини вважають, що стільки стаціонарних ліжок дійсно не потрібно, адже з кожним роком зменшується загальна кількість пролікованих хворих у стаціонарах (2011 рік – майже 300 тисяч за рік, 2015-й – 278 тисяч за рік), на що також впливає від’ємний приріст населення Чернігівщини.

Загалом, якщо виконувати вимоги Постанови Кабінету Міністрів України № 1024, в області має залишитися не більше 60 ліжок на 10 тисяч населення, тобто загальний фонд необхідно найближчим часом скоротити ще майже на 40 %.

Утім, не виключено: якщо такі темпи зменшення населення області збережуться й надалі, то й рекомендованої Кабміном кількості ліжок на Чернігівщині виявиться забагато.

Ще статті по темі

Back to top button