Суспільство

Медичний дефіцит: лікарські проблеми на Чернігівщині

За багаторічною традицією, сьогодні, 3-го жовтня, світова медична спільнота відзначає Міжнародний день лікаря, що має на меті привернути увагу громадськості до проблем, перед якими постають представники цієї професії.

А проблем у вітчизняних лікарів і, зокрема, тих, які надають допомогу жителям Чернігівщини, на жаль, дуже і дуже багато. Наприклад, низький рівень заробітної плати.

За статистикою, лікар, який пропрацював три роки в стаціонарі та в поліклініці, має заробітну плату на рівні некваліфікованого робітника-підсобника на будівництві – 2 065 гривень на місяць, а загалом  станом на 1 січня нинішнього року, середня заробітна плата  по галузі становила 2 618 гривень на місяць, що майже вдвічі менше, ніж у промисловості та вчетверо нижче, ніж у сфері ІТ-технологій.

Інша проблема – забезпечення житлом. За неофіційними даними, понад 60 % молодих лікарів і лікарів-інтернів змушені винаймати житло, і добре, коли вони мають змогу хоч би тимчасово оселитися в гуртожитку.

Втім, квартири для медиків – одна з найболючіших проблем, адже протягом останніх п’яти років в області нове житло в районах Чернігівщини отримали лише вісім родин лікарів. І це тільки завдяки турботі органів місцевого самоврядування та головних лікарів районів.

Ця невтішна ситуація із вирішенням квартирного питання певною мірою унеможливлює процес оновлення лікарських кадрів у сільській місцевості, адже для того, щоб молодий спеціаліст захотів працювати на селі, необхідно не тільки надати йому житло, а й працевлаштувати його родину.

І ще одна проблема, яка не може бути вирішена найближчим часом – катастрофічний дефіцит  в області лікарів деяких спеціальностей: педіатрів, алергологів, рентгенологів, психіатрів, спеціалістів ультразвукової діагностики тощо.

«Це пов’язано з тим, що Чернігівщина – одна з небагатьох областей України, де немає свого медичного вишу, наголошує начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш.

Відтак, ми намагаємося по можливості вирішувати це питання шляхом укладання контрактів із молодими спеціалістами та навчати їх за скеруваннями. Втім, попри дефіцит лікарів деяких спеціальностей, жителі  області мають змогу отримувати висококваліфіковану допомогу цілодобово».

Загалом, нині в області налічується 3 651 лікар (без урахування стоматологів) і 4 976 штатних лікарських посад – один із найнижчих показників в Україні.

Ще статті по темі

Back to top button