Суспільство

Мертві квіти на могилах: священики не рекомендують поминати родичів штучними вінками

Із наближенням Великодніх свят люди дедалі інтенсивніше починають скуповувати штучні квіти, аби в поминальні дні покласти їх на могилки померлих родичів.

Але екологи вже давно назвали це екологічною катастрофою, адже для виготовлення подібних атрибутів використовуються нафтопродукти.

До того ж, коли квіти втрачають естетичний вигляд, їх відправляють на звалища, де вони можуть пролежати десятки років, адже період розкладу становить не менше століття. Особливо винахідливі утилізують таке сміття спалюючи його, а такі дії провокують виділення в атмосферу токсичних речовин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський священик розповів про «великодніх» відьом

Церква також не схвалює наявності штучних квітів на кладовищі. Настоятель Чернігівського кафедрального собору святої Катерини отець Роман Кінник каже, що канонів стосовно того, які квіти нести на могилки, немає. Але якщо вже вирішили це зробити, то краще обирати все ж живу флористику.

«Для Бога немає померлих, у нього всі живі. А якщо так, то й квіти треба обирати натуральні. Бо штучні – це сміття. Бо якщо ми, наприклад, запалюємо свічку, то там є вогонь, тепло і світло. А в мертвих квітах нема нічого», – пояснює отець Роман.

Священнослужитель каже, що варто обирати ті квіти, які подобалися померлому ще за життя. Кількість їх у букеті має бути парною. Але і це більше народні звичаї, аніж церковні канони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батьківська субота: що потрібно робити в цей день?

Не є поминанням і застілля на кладовищі та розпивання спиртних напоїв. Усе це більше нагадує язичницькі традиції.

Отець Роман наголошує на тому, що квіти та будь-яка атрибутика поминання не додає духовності цьому процесу. Краще за все цими днями згадати померлих молитвою за упокій.

«Найперше поминання – це молитва. Не просто прийти до священика, дати йому записку та попросити помолитися. Треба самим перехреститися і попросити «Господи, пом’яни душу такої-то людини» біля могилки померлого. А взагалі кожен православний повинен мати за правило читати вранішню молитву кожного дня. Саме в ній є просіння за живих і за померлих. І от якщо кожного ранку молитися за них і називати їхні імена, то це буде тільки на користь», – наголошує отець Роман.

 

Ще статті по темі

Back to top button