Суспільство

Міністр фінансів та національний герой Ефіопії багато часу проводив у селі на Чернігівщині (Фото)

Міністр фінансів та національний герой Ефіопії багато часу проводив на Чернігівщині. А ще упорядник першої конституції та закону про ліквідацію рабства у цій державі, особистий ворог Муссоліні — Бадєжероїд Текле Хавар’ят, який дитиною був вивезений зі своєї країни російською місією Червоного Хреста. Так сталося, що у 1895 році він познайомився Сергієм Молчановим, а згодом став його прийомним сином та відповідно онуком Олени Сергіївни Рахманової. Відтоді він мав іще одне ім’я – Петро. І кожного літа разом з бабусею вони приїжджали до села Вейсбахівка ( з 1945 р. Білорічиця), що на Чернігівщині (Прилуцький район). Місцеві його називали «Петька – ефіопець».

Отримавши військову освіту – повернувся на батьківщину. Крім посади міністра фінансів, був представником Ефіопії у міжнародній організації «Ліга Націй», очолював партизанський рух проти муссолінської агресії. За його голову була встановлена мільйонна винагорода, проте навіть і цей «фінансовий стимул» не посприяв його захопленню, бо для ефіопського народу він став національним героєм. Хавар’ят підготував першу конституцію Ефіопії і склав закон про ліквідацію рабства, крім цього багато займався проблемами сільського господарства. Проте він постійно, навіть на схилі літ, згадував свої безтурботні роки у Вейсбахівці, свою «бабусю» Олену Сергіївну, її тепле ставлення до нього і, навіть, жваво відтворював інтонацію бабусиної мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більше сотні пар валянків пошила сосничанка Тетяна Авраменко для ЗСУ

Нині від палацо – паркового комплексу Рахманових – Волконських у селі зберігся гостьовий флігель. Але навіть цей об’єкт дає змогу уявити, наскільки красивим і навіть дещо казковим був весь комплекс. Зараз тут діє Свято – Миколаївська церква. А взагалі за часів «повноцінного» існування помістя тут був незвичний для Прилуччини, ансамбль головної будівлі маєтку, флігеля для гостей, церкви, пекарні, парку, садів, озер та ставків.

У музеях області: Прилуцькому краєзнавчому ім. Маслова та Чернігівському обласному історичному музеї ім. В.В. Тарновського збереглись рідкісні світлини цього незвичного дуже смаглявого хлопчини.

У Чернігівському обласному історичному музеї ім. В.В. Тарновського фото Петра — Текле Хавар’ята можна побачити на нещодавно відкритій виставці «Зупинись, мить…», де експонуються оригінальні фотографії місцевих професійних фотомайстрів другої половини ХІХ – початку ХХ століття.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична

Ще статті по темі

Back to top button