Суспільство

Міський голова Сновська обдурив Чауса: через корупційні оборудки в прикордонній громаді обурені люди готують звернення до президента

Вже тривалий час Сновську громаду лихоманить через корупційні скандали, в яких аргументовано звинувачують місцеву владу. У людей остаточно урвався терпець, коли дізналися про цинічний випадок з придбанням автомобіля для ЗСУ і розкраданні на цьому коштів. Цей гучний скандал вибухнув на всю Україну – навіть національні медіа описували цей ганебний випадок. Потім один за одним почали з’являтися інші кричущі випадки: незаконна вирубка лісу, торгівля гуманітаркою, нелегальна торгівля природними ресурсами і земельні схеми.

Оборудку з автомобілем виявила і не побоялася розповісти всій громаді місцева жителька, працівниця міської ради – завідуюча сектором з надзвичайних ситуацій Марія Єфименко.

«Ця ситуація була ще в січні і стала початком багатьох виявлених надалі махінацій місцевого самоврядування. Якщо коротко, то четверо представників міської ради поїхали купувати автомобіль для потреб ЗСУ. Купили за 4500 доларів, а людям сказали, що за 5500 доларів. Куди поділася тисяча доларів, гадаю, пояснювати не треба. Біль в тому, що ці кошти збирали з простих людей, з працівників бюджетної сфери», — зазначає Марія Єфименко.

До речі, як з’ясувалося, це не перша підозріла ситуація із машиною. Подібна історія стосується також автомобіля, придбаного за бюджетні кошти.

«Дівчина якась сфотографувала перше авто, яке було придбане для ЗСУ, і опублікувала в інтернеті. І по номерах вона знайшла оголошення, що це авто було придбане за близько 420 тис, а наші опублікували, що вона була придбана за 480 тис. Це окрема дуже загадкова історія, яка проливає світло на діяльність місцевої влади», — розповідає Марія Єфименко.

Ці події викликали справжній народний бунт в громаді.

Місцеві обурені жителі 9 лютого 2024 року прийшли під стіни міської ради і висловили меру народну недовіру. Люди також вимагали відсторонення мера від посади і звільнення всіх, хто причетний до справи з автівками. Більше того, люди почали готувати звернення до Президента і збирати підписи. Сновчани обіцяли йти до кінця.

Сновський міський голова Олександр Медведьов, побачивши, що люди дійсно налаштовані рішуче, «щиро» пообіцяв переглянути свої принципи роботи і зробити ретельну роботу над помилками. Мер Сновська наполегливо благав людей… не повідомляти про сновські проблеми Президенту.

Тоді активісти і громада вирішили дати шанс Олександру Медведьову. Міський голова натомість пообіцяв виконати три нагальні пункти: звільнити причетних до «автомобільної оборудки» працівників міськради; створити дієвий громадський дорадчий орган фінансового контролю та моніторингу і призначити кандидатуру від громади Марію Єфименко першим заступником міського голови (як місток для діалогу між владою і громадою).

Проте обіцянки ці тягнулись кілька місяців.

І лише після того як громада знову почала дорікати Олександру Медведьову і звинувачувати його в покриванні – вищезгадану «четвірку» таки звільняють.

«Потім воно почалося все чіплятись одне за одним. Почались відкриватись нові подробиці. Таке відчуття, що хлопці прийшли просто безбожно красти у людей», — зазначає Марія Єфименко.

Незаконна вирубка лісу, вивіз піску, і подекуди «містичні» ситуації з меблями та вбитим лосем – це все також стосується безпосередньо Сновської міської ради.

«Почали вирубку лісу на об’їзній. Екологи підтвердили, що там не можна вирубувати дерева. Що це злочин. Нині триває слідство», — розповіла Марія Єфименко.

І зовсім нещодавно стало відомо про неабияку земельну оборудку в Сновській громаді. Правоохоронні органи розслідують справу незаконного відчуження земельних ділянок біля села Петрівка. У вчиненні злочину підозрюють безпосередньо міського голову Сновська Олександра Медведьова і голову земельної комісії міськради. Цинізм ситуації ще й в тому, що в цю оборудку місцева влада втягнула звичайних жителів громади. Про це ми більш детально розкажемо згодом в нашому журналістському розслідуванні.

Дійсно до Сновської міської ради виникає щоразу більше питань.

Аби знизити градус напруги і бодай якось вирішити сновську кризу, у ситуацію втрутилися представники вищих органів влади.

Сновська громада прикордонна. До того ж, через корупційні моменти, міжнародні партнери і благодійники почали відмовлятися від співпраці з громадою із негативним шлейфом і «сумнівною» репутацією.

Кризу треба дійсно вирішувати.

Стало відомо, що відбулася зустріч екс-депутата Чернігівської облради, місцевого бізнесмена Григорія Божка і голови Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса. Також відомо, що відбулася доволі емоційна розмова між В’ячеславом Чаусом, Григорієм Божком і Олександром Медведьовим.

Олександр Медведьов залізно пообіцяв В’ячеславу Чаусу і Григорію Божку навести порядок в громаді, дослухатися до вимог громадськості і виконати все, про що домовлялися.

«Дійсно, такі зустрічі були. Медведьов пообіцяв, що так і буде. Вимоги народу він виконає. Щоб ви розуміли, це він пообіцяв керівництву області», — підтверджує Марія Єфименко.

Утім, свого слова мер Сновська вкотре не дотримав – обдурив як В’ячеслава Чауса з Григорієм Божком, так і громадськість. На черговій сесії Сновської міської ради місцева влада влаштувала черговий спектакль – деяким депутатам наказали спеціально не з’являтися на сесію і не голосувати.

«Мені цікаво, чому вони панічно бояться до влади підпустити людину, яка представлятиме інтереси народу. А все виявляється дуже просто. Вони бояться, що люди і правоохоронні органи дізнаються про ті махінації, які ретельно приховуються. До прикладу, представники з управління культури. У нас духовий оркестр, театральний, камерний хор – всі гуртки відкриті. Я не проти, щоб на них ходили діти, щоб культура розвивалась. Але я проти того, що ці гуртки відкриті, коли туди ніхто не ходить, а ставки вони отримують. Також є інформація про оборудки по інших напрямках, але нехай це буде сюрпризом. Скоро всі дізнаються ще деякі речі, які в цивілізованому суспільстві неможливі. До того ж, у воюючій країні. Розкриття цих схем, мабуть, всі вони бояться. Щоб говорити правду і боротися, посади не потрібні. Невже вони цього не розуміють? Звичайно, набагато важче контролювати і моніторити, коли немає доступу до документів. Була спроба, Медведьов пообіцяв, але він всіх обдурив. Секретар Авдієвська взагалі не прийшла на сесію. На благо громади ми маємо чесно приймати адекватні рішення, щоб громада розвивалась. Вони нічого не хочуть змінювати», — розповідає Марія Єфименко.

Зважаючи на це все можна зробити висновок, що представники Сновського місцевого самоврядування не хочуть бачити на керівній посаді громади людину, яка близька до народу, знає їх проблеми та висвітлює їх. Проте, як зазначає Марія Єфименко, вона і надалі буде служити людям, працювати на благо громади і відстоювати правду і справедливість. Адже правда – завжди перемагає.

«Коли почалось це розкриття міської влади, до мене дзвонили депутати і пропонували допомогу та підтримували. Я була не одна, зі мною були деякі працівники міської ради, які хочуть змінити нашу громаду на краще. Люди зараз до мене звертаються і розповідають про махінації, про які навіть ми сидячи в міській раді сиділи і не знали. Я ніколи не казала інформацію, яку я б не перевірила. Я є і буду до громади відкрита. Я буду і надалі боротися за майбутнє нашої громади. Нехай відкриваються кримінальні впровадження, нехай громада вирішує, чи треба їм такий керівник. Це злочинці, а не влада. І ця влада перетворила нашу громаду в депресивну пустку. Все закрили, розікрали… Душа болить від того, що вони зробили з нашою громадою. Люди вже іронічно жартують і називають громаду хутором. Ми обов’язково будемо захищати громаду, людей і майбутнє. Зараз активно працюємо над певними процесами і, гарантую, про бездіяльність, брехню і корупцію в Сновській міській раді буде знати Президент. До речі, голова Чернігівської ОВА Чаус уже чітко переконався з ким маємо справу», — зазначає Марія Єфименко.

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button