Суспільство

Місто-фортеця Біла Вежа: на Чернігівщині існувало унікальне поселення

У часи Київської Русі на Чернігівщині існувало унікальне місто (недалеко від Бахмача) Біла Вежа у верхів’ях річки Остер. Відповідно до літописних даних, місто заснував Святослав Хоробрий, який у середині Х ст. захопив хазарську столицю на Дону – Саркел, яку ще називали Білою Вежею.

Частину полонених хазарів князь залишив у верхів’ях Остра та возвелів заснувати тут місто-фортецю. Місто зведено було доволі швидко та названо Білою Вежею, скоріш за все, на згадку про хазарську столицю.

Вперше це місто згадується у літописі у 1085 р. Згадує його і Володимир Мономах у своєму «Повчанні дітям…» під цією ж назвою.

Проте проіснувало воно недовго: у 1239 році зруйноване майже вщент монголо-татарами. Ці дані підтвердили й чернігівські археологи, які досліджували навколишню територію, зазначаючи, що цей населений пункт знаходився на перетині двох важливих шляхів: водного по Остру та суходольного з Посулля до Чернігова.

Пізніше на цих землях жили інші переселенці – німецькі колоністи, яких у 2-й пол. ХVІІІ ст. всіляко запрошували переїздити на ці території. Проте у радянські часи трагедія настигла й цих переселенців: вони були виселені зі своїх хат та виселені до Сибіру.

На їх місце заселили вихідців з росії. Більш детально про цю історію можна дізнатися за посиланням: https://chernihivregion.travel/blog/vid—nimeckih-poselen-hviii-st-na-cernigivsini-zbereglas-unikalna-sporuda?fbclid=IwAR03B5s-N_fiN12jh1e8twTDiitsEzYgPPhlDR7bIJxQZzvmQt6GiFkW4k8

Джерело: Чернігівщина туристична запрошує

На фото – річка Остер.

Ще статті по темі

Back to top button