Суспільство

Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги вЧернігові: мета організації, алгоритм роботи

У серпні минулого року в Чернігові почала працювати мобільна бригада соціально-психологічної допомоги. Мобільні бригади працюють по всій території України за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, в координації з Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції і Міністерством соціальної політики України, імплементовані ГО «Інноваційні соціальні рішення».

У команді мобільної бригади працюють троє осіб: психолог, соціальний працівник і водій.

Ми поспілкувалися з координаторкою мобільної бригади соціально-психологічної допомоги Оленою Надточій, яка докладніше розповіла про їхню роботу.

Яка мета створення мобільних бригад?

Мобільні бригади безпосередньо створені для того, щоб працювати в напрямах протидії та профілактики домашнього та гендернозумовленого насильства. 

Які послуги надає мобільна бригада?

Ми надаємо психологічні консультації та підтримку постраждалим від насильства; планово або екстрено реагуємо на звернення про випадки насильства; інформуємо про медичні, юридичні й інші послуги, які можна отримати для подолання наслідків насильства; скеровуємо постраждалих до інших загальних або спеціалізованих закладів (притулки, денні центри, кризові кімнати тощо); розповідаємо потерпілим про їхні права та шляхи отримання допомоги; пропрацьовуємо план безпеки й оцінку ризиків для постраждалих; проводимо інформаційно-просвітницьку діяльність для запобігання насильству.

У яких режимах працюєте?

Ми працюємо в плановому та екстреному режимах. Поліція, Управління у справах сім’ї, молоді та спорту, самозвернення. Вони всі надсилають нам інформацію стосовно випадків насильства. Я як координатор планую виїзди протягом тижня. Якщо це екстрений випадок, ми виїжджаємо протягом однієї доби, алепереважно це відбувається значно раніше. Ми отримали інформацію про насильство й одразу виїхали. служба у справах дітей – це наші постійні супутники. Ми завжди виїжджаємо разом на випадки, де під час конфлікту, під час насильства були присутні діти, оскільки, згідно із законодавством, такі діти вважаються автоматично постраждалими від домашнього насильства.

Чи багато звернень було за цей рік?

Щомісяця збільшується кількість звернень. Наприклад, за минулий місяць я спілкувалась із колегою з сектору запобігання та протидії домашньому насильству, вона сказала, що була така субота, коли їхній екіпаж виїжджав 33 рази на виклики. Це надзвичайно багато, бо це виїжджав один екіпаж стільки разів, а екіпаж у нас не один.

Який випадок найбільше вразив вас за період роботи?

Важко виокремити конкретний випадок. Звісно, є складні випадки. Завжди складно надавати допомогу людям у віці, які прикуті до ліжка або є недієздатними. Відповідно, їхніми кривдниками є ті, хто має безпосередньо надавати їм допомогу. Наприклад, у нас була немолода жінка, яку син морив голодом, яка, коли ще могла ходити, пила дощову воду. На сьогодні вона вже не ходить – у неї дуже хворі ноги. Були й молоді дівчата, які потерпали від насильства: і від сексуального, і від фізичного. Важко виокремити якийсь конкретний випадок, тому що кожен випадок – по-своєму страшний.

За яким телефоном і за якою адресою безпосередньо можна звертатися по допомогу?

Звернутися по консультацію телефоном можна щодня з 9:00 до 21:00. Безпосередній виїзд мобільних бригад погоджується індивідуально.

Місце базування мобільної бригади в м. Чернігові: на території Чернігівського міського центру соціальних служб за адресою: вул. Хлібопекарська, 24А.

Номер мобільної бригади +380960368713.

Спілкувалась Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button