Суспільство

МОН закликає абітурієнтів перевірити статус електронних заяв

Через два дні спливає термін подання електронних заяв на вступ до вищих навчальних закладів України.

Наразі в системі є абітурієнти, які не підвантажили скан-копію атестата, –  зараз вони не допущені до конкурсу на місця держзамовлення. Однак усе можна виправити – треба звернутись до приймальної комісії одного з вишів.

Абітурієнт може перевірити статус своєї заяви  у кабінеті вступника. У правому верхньому куті, навпроти номера заяви, відображається статус заяви вступника. Якщо все гаразд, плашка в цьому місці буде зеленою, а статус заяви відображатиметься як «Допущено до конкурсу». Якщо є проблема, плашка буде червоною або жовтою, а статус відображатиметься як «Відмовлено ВНЗ» або «Потребує уточнення».

У разі відмови вищий навчальний заклад зобов’язаний вказати причину недопущення заяви до конкурсу – вона зазначається в нижньому лівому кутку («Коментар ВНЗ»).

1

Якщо  вищий навчальний заклад, куди абітурієнт подавав  заяву, відхилив її з причини відсутності скан-копії атестата  – треба звернутися напряму до приймальної комісії одного з вишів.

«Багато абітурієнтів це вже зробили. Ректори зазначають, що такі проблеми дійсно виникають, комісії працюють по-різному, деякі просять приїхати й особисто показати додаток до атестата, але більшість просто дає електронну пошту, куди можна надіслати свій скан додатка.

За статистикою, таких абітурієнтів не критично велика кількість. Ми опитали найбільші університети – де по 30-50 тис. вступників цього року – в них по кілька десятків таких заяв, де є проблеми», – розказала перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.

Таким чином скан-копію атеcтата можна або надіслати до ВНЗ через електронну пошту, або оcобисто відвезти на флешці до приймальної комісії – там зможуть напряму підвантажити  скан у кабінет вступника.  Достатньо, щоб приймальна комісія одного з обраних вишів довантажила скан – він автоматично стане доступний усім іншим університетам, куди абітурієнт подав документи, через його особистий кабінет.

Нагадаємо, що прийом документів на вступ до ВНЗ триватиме до 18 години 27 липня.

2

Довідка: в МОН діє консультативна телефонна лінія. Якщо абітурієнт постав перед труднощами при подачі електронних заяв на вступ або іншими проблемами, пов`язаними із вступом, він може звернутися по допомогу за телефонами: (044)-481-32-15, 068-951-25-13.

Для дзвінків з території Криму та тимчасово непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей: 050-550-54-11; 0 800 504 425.

Консультативні телефонні лінії працюють протягом вступної кампанії в робочі дні з 9:00 до 18:00. Також конкретні запитання щодо вступу можна надсилати на електронну скриньку МОН [email protected].

Джерело: pedpresa.ua

Ще статті по темі

Back to top button