Суспільство

На Чернігівщині через аграріїв зникла пам’ятка археології

На Ічнящині в с. Безводівка зорали стародавній курган – пам’ятку археології під охоронним номером 2231-8. Орендар земельної ділянки, на якій розташований курган, зруйнував його. Про ситуацію розповів у соцмережі дослідник, астроархеолог Олександр Кликавка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про загадкове місце Чернігівщини видали книгу

55540631_445988702840016_2595148411384627200_n«У період між 2010 та 2013 роками історична пам’ятка зникла з супутникових знімків Гугла та з земної поверхні, але її межі залишилися на кадастровому плані земельної ділянки, яку орендує землекористувач. Також у 2013 році охоронна експедиція Інституту археології описала цей курган, зробила геодезичний план і визначила охоронні межі. Таких курганів тільки на астрономічному комплексі Безводівка можна нарахувати до 10 на сьогодні. Я особисто в 2017 році на цьому кургані знайшов лише шматок бетону від геодезичної точки, яка колись захищала курган від свавілля фермерів», розповідає Олександр Кликавка.

У 2017 році дослідник випустив відео «Врятувати Безводівку».

Після цього відео плуги аграріїв відступили від курганів на 5-7 метрів, але не від усіх.

Орендар земельної ділянки, на якій є історична пам’ятка, орендуючи ділянку, підписує договір про її охорону з місцевим відділом культури. Тому в цьому випадку порушено договір, кадастровий план, Закон України «Про охорону культурної спадщини» та Закон України «Про земельний кадастр».

Відомо, що більшість земель обробляє ПП «Ічнянське» і ТОВ «Росток-Холдинг».

Журналісти ЧЕline більше тижня намагалися отримати коментар від ічнянських чиновників. Усі як один перенаправляли журналістів до міського голови Ічні Оксани Андріанової, проте почути думку представника влади нам так і не вдалося.

Олександр Кликавка разом з юристами підготував і відправив заяви до поліції та інших державних установ.

Ще статті по темі

Back to top button