Суспільство

На Чернігівщині грубо порушують права неповнолітніх мігрантів із Бангладеш, – омбудсман

Керівництво Чернігівського пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства грубо порушує права двох неповнолітніх мігрантів із Бангладеш.

Такого висновку дійшли члени моніторингової групи у складі регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Чернігівській області Алли Лепехи та моніторів національного превентивного механізму Дмитра Науменка, Інни Сімакіної, Тухана Едієва, повідомляє прес-служба омбудсмана.

Як виявилося, діти перебувають на території закладу вже майже шість місяців, проте за цей час вони не отримали законного представника, який мав би захищати їхні інтереси в органах державної влади України.

Під час спілкування з моніторами мешканці Чернігівського ПТПІ, зокрема, скаржилися на незначну кількість страв у їдальні, обмежений перелік медичних послуг і неможливість придбання певних лікарських препаратів за державний кошт. Крім того, в закладі не вирішили і питання зайнятості мігрантів.

«Монітори національного превентивного механізму відзначили високий рівень організації умов утримання в Чернігівському ПТПІ, наголосивши водночас на необхідності виділення окремого приміщення для проведення релігійних обрядів різних конфесій почергово, а також забезпечення мігрантам постійного доступу до послуг інтернет і мобільного зв’язку», – зазначили в прес-службі.

В омбудсмана також пообіцяли підготовити відповідні акти реагування та направити їх до Державної міграційної служби.

Чернігівський пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства офіційно ввели в експлуатацію 18 липня 2008 року. Заклад розрахований на одночасне утримання до 208 осіб. На момент моніторингового візиту у ПТПІ перебували 150 дорослих осіб, серед яких 136 чоловіків і 14 жінок, а також 3 дітей.

За результатами моніторингу, проведеного представниками Єврокомісії у 2009 році, Чернігівський ПТПІ було визнано однією з п’яти найкращих установ такого типу в Європі. В ньому перебувають як особи, яких повернули в рамках угод про реадмісію, так і мігранти з неврегульованим статусом.

Джерело: «Центр інформації про права людини»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button