Суспільство

На Чернігівщині можна сфотографуватися з ручним лосем (Фото)

Парк «Беремицьке» – це перший недержавний природоохоронний об’єкт на Чернігівщині. Він особливий тим, що тут хочуть створити куточок дикої природи, що була в цій місцевості в V-X століттях.

Парк поступово заселяють тваринами і птахами, які жили тут у давнину, аби від колишнього закинутого колгоспного поля не залишилося й сліду.

Наприклад, у парку важко не помітити коників польських, найближчих родичів тарпанів, які колись проживали на нашій місцевості.

«Дикі коні зазвичай живуть табунами по 5-7 особин. Проте, якщо не вистачає кормів, усі табуни збиваються у один великий і постійно мігрують. За два дні повністю виїдають одне поле і переходять на інше. А на виїденому через якийсь час відростає трава. У коней є своя ієрархія. У табуні може проживати лише один жеребець і 5-6 кобил. Хоч у них і матріархат. Жеребець потрібен для розмноження та для захисту від хижаків. А заволодіння табуном у жеребців відбувається за принципом «хто сильніший», – розповів менеджер із питань туризму парку природи «Беремицьке» Ростислав Полушвайко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парк природи «Беремицьке» святкує день народження (Фото)

До речі, коли в парку викладали стежки, то була ідея  відтворити приблизний шлях диких коней.

«Цікаво, що кут огляду в коня 320 градусів. Але в цієї тварини дві сліпі зони – рівно перед собою та позаду себе. Тому коні, коли мігрують, зазвичай ідуть один за одним. Щоб мати кращий кут огляду, вони постійно змійкою звиваються. Тому в такий спосіб урізноманітнили нашу доріжку, проклавши її по боках» – зауважив Ростислав.

Загалом у парку багато різних тварин, багатьох здебільшого неозброєним оком не побачити, бо вони живуть власним життям і до людей не підходять. Та через це не варто засмучуватися, бо в «Беремицькому» діє конюшня, музей котів і міні-зоопарк із цікавими карликовими тваринками – декоративними поросятами, що не виростають більше як 15 кілограмів, найменшими у світі коровами, міні-віслюками тощо.   

Місцевий улюбленець Аслан

Із-поміж усіх мешканців парку особливо вирізняється молодий лось на кличку Аслан. Він напрочуд дуже товариський і зовсім не боїться людей. Щоправда, історія цієї тварини не дуже весела.

«Його передали до нас у місячному віці з Межрічинського парку. Браконьєри застрелили його матір, а малюка врятував лісник. Тож і назвали ми лосенятко Асланом, на честь того лісника. І по батькові нашого лося – Сергійович, бо наш адміністратор Сергій його постійно на руках носив», – усміхнувся Ростислав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У парку природи «Беремицьке» розпочався пляжний сезон (Фотофакт)

Як бачимо, небайдужі люди врятували лосенятко і фактично вигодували його з рук.

«Тому він не розуміє, що люди можуть становити для нього небезпеку. Не вистачає інстинктів таким тваринам. Коли Аслан бачить будь-яку компанію відвідувачів нашого парку, то миттю прибігає до неї. Адміністрація просить не пригощати лося, але він такий мімімішний, що туристи не втримуються. І де ви ще обійметеся з живим лосем?», – зауважив чоловік.

До речі, за його словами, Аслан – справжня телезірка. Бо коли журналістам із різних телеканалів треба зняти сюжети про лосів, вони зазвичай їдуть у «Беремицьке», адже побачити лося в живій природі дуже складно, а тим паче зняти крупним планом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button