Суспільство

На Чернігівщині «оселився» мамонт (Фото)

На території Мезинського національного природного парку нещодавно з’явилася «Фотозона льодовикового періоду». Там є і велетенський мамонт, і домівка первісної людини, і фотоекспозиція «Діорама фрагментів суспільного життя первісної людини доби палеоліту».

Крім того, мамонт «залишив» там свій відбиток стопи.

Фотозона розташована біля Мезинського археологічного науково-дослідного музею імені В.Є. Куриленка.

Як розказала ЧЕline працівниця музею Наталія Сіра, викладач ніжинського коледжу імені Марії Заньковецької Юрій Іващенко і змайстрував мамонта.

Зазначимо, що Мезинська палеолітична стоянка існувала майже 20 тисяч років тому. Тут було виявлене поселення кроманьйонців доби пізнього палеоліту. В селищі проживали орієнтовно 50 мешканців. Це було поселення родового колективу періоду матріархату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові цвіте улюблена квітка Сонцепоклонника (Фото)

Під час розкопок також виявлено житла мисливців на мамонтів, які вони будували з кісток тварин, вкриваючи їхніми ж шкірами.

«У 1907 році була відкрита Мезинська палеолітична стоянка. Вона була відкрита випадково на подвір’ї місцевого жителя, коли той копав підвал. Чоловік побачив велетенську яму, в якій зберігалися кістки невідомої тварини.

Раніше стоянка датувалася 20 тисячами років до нашої ери, а сьогодні науковці доводять, що це 16-17 тисяч років до нашої ери.

Під час археологічних розкопок було знайдено 5 «будиночків», зведених за принципами будівництва північних народів. У чотирьох житлах містилися кістки тварин, знаряддя праці. А ось знахідки з п’ятого житла принесли Мезинській стоянці світову славу», – розказала Наталія Сіра.

За її словами, там були знайдені мініатюрні фігурки, вирізані із кістки мамонта, з нанесеним на них орнаментом. Науковці прозвали їх «мезинські птахожінки». Також були знайдені браслети з кісток мамонта, на яких шукали сліди місячного календаря, і найстаріший у світі комплекс музичних інструментів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button