Суспільство

На Чернігівщині паводками затопило частину лісу, де заготовляли деревину: місцевість перетворилась на болото (Відео)

Ніжинське лісове господарство цього року зіштовхнулась з непростою природною проблемою. Частина лісових масивів через весняні паводки затопило і місцевість перетворилася на болотисті зони. Це явище не лише змінило навколишній ландшафт, а й вплинуло на можливість лісівників вивозити лісову продукцію. 

Про це повідомляє Північний лісовий офіс.

У Ніжинській філії проблема з підтопленням виникає майже щороку, зазвичай на території Борзнянського і Берестовецького лісництв, а саме на березових, дубових, вільхових ділянках, які знаходяться в низинах. Рівень ґрунтових вод підіймається, але, як правило, меліоративні канали більш-менш справляються зі своєю задачею. Після відлиги проходить 2-3 місяці й лісівники знову мають доступ до місць заготівлі.

Але цього року проблема виявилася більш масштабною й затяжною. Перш за все, через весняні паводки, які пройшли у 2 хвилі – у лютому й наприкінці березня. Значну роль зіграла «чужа» вода, яка прийшла цієї весни з боку росії. По-друге, на теперішню ситуацію вплинули опади, яких цієї весни й літа було більш ніж достатньо. Ці чинники поєдналися і, як наслідок, ділянки, де раніше була заготовлена лісопродукція, затопило. За словами місцевих жителів, такого підтоплення тут не бачили ще з 1974 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні вночі у Сновську ворожий «Шахед» влучив в об’єкт енергетичної інфраструктури

На відео можна побачити найбільш підтоплену ділянку у Берестовецькому лісництві. Основна порода, що тут зростає – береза. Загальна площа ділянки 3,8 га і не менш як на половину, вона залита водою.

Почали шукати шляхи розв’язання цієї проблеми. Пробували викачувати воду з меліоративних каналів, для чого хлопці розтягували пожежні рукава й застосовували мотопомпи. За нашими розрахунками, щоб викачати усю воду, 2 мотопомпи мають працювати 3-4 доби без зупинки. Але це лише наші припущення, насправді неможливо передбачити чи спрацює це на 100%. Є вірогідність, що нам доведеться чекати до серпня або навіть вересня, щоб з’явилася можливість вивезти деревину». 

Які наслідки затоплення лісових ділянок?

Підтоплення може спричинити серйозні наслідки як для природного середовища, так і для лісового господарства регіону. Перш за все, якість деревини, що залишилась на ділянках, суттєво погіршилась. І чим довше вона лежить у воді, тим менша ймовірність, що її можна буде реалізувати як «ділову». Лісівники мають надію, що деревину можна буде використати як паливо, але навіть якщо так, філія вже понесла значні фінансові збитки через зменшення  ринкової цінності лісопродукції.

За даними Ніжинської філії ДП «Ліси України», обсяг деревини, що знаходиться на ділянці на відео, складає приблизно 228 кубометрів, загальна вартість якої близько 300 тис. грн. Загальний обсяг деревини, який знаходиться на всіх затоплених ділянках, складає приблизно 6 тисяч кубометрів. Вартість цієї деревини становить близько 11 мільйонів гривень. Це значні фінансові збитки не лише для лісового господарства, а й для місцевих громад, оскільки кожен кубометр реалізованої деревини приносить дохід у вигляді податків.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button