Суспільство

На Чернігівщині послугою патронату скористалися 150 дітей

У Чернігівській області з 2017 року послугою патронату скористалися 150 дітей. Про це повідомила під час брифінгу в медіацентрі ОВА заступниця начальника Служби у справах дітей Чернігівської ОВА – начальниця відділу соціального захисту та профілактичної роботи Наталія Руденок.

Патронат – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї на період подолання самою дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Послуга створюється і функціонує на рівні територіальної громади.

«Як ми кажемо, це робота 24/7. Адже патронатні вихователі у будь-який час доби мають бути готові прийняти до себе дитину будь-якого віку. На сьогодні в області діє 11 таких сімей: три – у Ніжині, дві – у Чернігові, по одній – у Прилуках, Борзні, Бахмачі, Михайло-Коцюбинському, Куликівці та Новому Білоусі. Насправді це дуже мало, бо така послуга має надаватися у кожній громаді. В умовах війни вона набула ще більшої актуальності», – розповіла Наталія Руденок.

Хто може бути кандидатом у патронатні вихователі

  • особа, яка досягла повноліття;
  • має громадянство України;
  • має досвід виховання дитини (досвід виховання власної дитини або педагогічний досвід);
  • має відповідні умови для перебування дитини/дітей (наявність окремої кімнати (крім прохідних кімнат, кімнат мансардного або підвального типу) та побутових зручностей);
  • має згоду всіх членів своєї родини, які проживають у помешканні, доглядати тимчасово влаштовану дитину;
  • має бути працевлаштованим лише як патронатний вихователь і не мати підробітку (щоб перебувати поруч з дитиною постійно).

Також має бути добровільний помічник – повнолітній член сім’ї (чоловік або дружина, син чи донька), чи повнолітня особа, яка проживає на спільній житловій площі з кандидатом, готова пройти навчання і надавати допомогу патронатному вихователю у догляді за дитиною.

У патронатної виховательки Тетяни Пінчук з Чернігова таким помічником стала донька. За чотири з половиною роки родина допомогла 11 дітям віком від одного до майже 18 років, які опинилися у складних життєвих обставинах.

«Кожен випадок – це виклик. Немає однакових. Буває так, що з дитиною легко, важко – з батьками, з якими ми теж спілкуємося, і навпаки. Усі діти дуже гарні, немає поганих. Є занедбані у вихованні, навчанні… Взагалі якщо любити дитину, дати їй тепло, ласку, увагу, турботу, все повертається», – поділилася пані Тетяна. Каже, що їй досі телефонують колишні підопічні і просто цікавляться справами. Це дає наснагу працювати далі й розуміння важливості самого патронату.

Пошук кандидатів у патронатні вихователі забезпечує служба дітей у співпраці з центром надання соціальних послуг/центром соціальних служб або ж фахівцем із соціальної роботи (якщо відповідний соціальний заклад у громаді відсутній), а також центром зайнятості.

Тож охочим стати патронатними вихователями слід звернутися до служби у справах дітей своєї громади. Потім – пройти спеціальне навчання.

«Фахівець із соціальної роботи здійснює оцінку ситуації у родині, яка має наміри надавати послугу патронату. Обов’язково беруться до уваги побутові умови. Після передбачених перевірок кандидати у патронатні вихователі направляються на навчання до обласного центру соціальних служб. Нині простіше організувати процес, бо маємо власного тренера. Раніше ж доводилося їздити в Київ. Крім того, у вересні минулого року прийнята варіативна програма, яка дозволяє проводити навчання одночасно для всіх кандидатів у сімейні форми виховання. Для патронатних вихователів – це 120 годин», – зазначила директорка Чернігівського обласного центру соціальних служб Алла Кот і додала, що таке навчання для кандидатів розпочинається 19 липня.

Фінансова підтримка.

Розмір грошового забезпечення патронатного вихователя – п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (наразі це 13,4 тисячі гривень).

Соціальна допомога виплачується і на кожну влаштовану дитину, поки вона перебуває в родині патронатного вихователя. Розмір – 2,5 прожиткового мінімуму (для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму). На дитину до 6 років ця сума зараз складає 5680 гривень (для дітей з інвалідністю – 7952 гривні), на дитину від 6 до 18 років – 7082,5 гривні (9915,5  грн).

Також з відповідного місцевого бюджету нараховують поворотну фінансову допомогу (резервні кошти), що виплачується патронатному вихователю для своєчасного забезпечення догляду, виховання та реабілітації дитини до моменту отримання державної соціальної допомоги.

До речі, у патронатних вихователів є відпустки: один оплачуваний день за кожний наступний тиждень після трьох місяців перебування дитини.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button