Суспільство

На Чернігівщині працюють мобільні медичні команди

У семи областях України, зокрема й у Чернігівській, запустили проєкт «Мобільні медичні команди». Лікарі їздять до сіл, консультують та обстежують хворих, безкоштовно надають ліки.

Мета проєкту — допомогти людям, які не мають можливості добратися до лікарні, розповідають у громадській організації «Академія сімейної медицини України. Медики виїжджають у віддалені населені пункти. Проводять консультації, вимірюють тиск, визначають рівень цукру в крові. Ба більше, за потреби надають безкоштовно необхідні медикаменти.

«Війна загострила наявні хвороби у населення і додала нові проблеми зі здоров’ям. Навантаження на первинну ланку, вочевидь, зросло як за рахунок переселенців, так і брак кадрів, тому діяльність мобільних команд актуальна як ніколи. Вже перші результати нашого проєкту показали гостру потребу людей з хронічними захворюваннями в мобільній допомозі сімейних лікарів», — розповідає членкиня «АСМУ» Ірина Волошина.

Мобільні команди зосереджені на таких недугах як обструктивне захворювання легенів, бронхіальна астма, гіпертонія, серцево-судинні захворювання, епілепсія, судоми та хвороби щитовидної залози.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині оголошено конкурсний відбір на посади поліцейських офіцерів громади

Медики працюють у 8 громадах Чернігівщини: Новобілоуська,Киселівська, Гончарівська, Іванівська, Киїнська, Олишівська, Михайло-Коцюбинська громадах. Про заплановані візити жителів сіл повідомляють старости. Інформацію також поширюють на сторінках місцевих амбулаторій у соцмережах.

«Проєкт стартував з вересня. За 2 місяці більше 20 лікарів оглянули майже 1500 пацієнтів. Найчастіше – це люди з ішемічною хворобою серця, гіпертонічною хворобою, цукровим діабетом, остеохондрозом. Але ми щодня зіштовхуємось із викликами, через війну. Найбільша перешкода – порушення логістичних маршрутів», — говорить генеральна директорка КНП «Чернігівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги Оксана Логвинчук.

Окрім Чернігівщини, мобільні бригади також працюють на Харківщині, Хмельниччині, Сумщині, Черкащині, Волині та Київщині.

«Наша професійна спільнота вважає за доцільне розглянути створення додаткового пакету послуг від НСЗУ — саме з мобільної медичної допомоги, зокрема сільському населенню, яке не має стабільного і якісного доступу до медичних послуг», — пояснює Волошина.

Проєкт втілюють за підтримки бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button