Суспільство

На Чернігівщині розібрали церкву на бруси

У селі Городище Менського району розібрали пам’ятку національного значення – дерев’яну церкву 1763 року. Про це повідомляє менський сайт «Наше слово».

У сільській раді запевняють, що це зроблено для перевезення церкви в музей під відкритим небом у Пироговому.

Утім, за словами голови Менського відділення Чернігівського земляцтва в Києві, письменника Миколи Ткача, у Пироговому нічого про це не знають.

Як відомо, церква в Городищі була збудована у 1763 році. У 1888 році її відремонтували, тоді ж було добудовано південний і північний рукави. За типом плану церква тризрубна, триверха, складається з чотирикутного бабинця, восьмигранної центральної дільниці та шестигранного вівтаря і належить до поширеного на Лівобережжі типу пам’яток. Про дерев’яний тризубоподібний Миколаївський храм був знятий документальний фільм.

Церква пов’язана з родиною видатних українців Кістяківських – там 20 років служив один із них, є дві родові могили, на які приїздили родичі зі США.

У селі діє парафія УПЦ Московського патріархату, яка служить в іншому храмі, а цей храм московська церква зберігати не хоче. Миколаївська церква розібрана і лежить у селі бездоглядно. Зібрати її можна знову, відреставрувавши.

Ще статті по темі

Back to top button