Суспільство

На Чернігівщині розпочали прибирати безхазяйні пестициди

Цього тижня в області розпочато роботи зі збору та вивезення на утилізацію безхазяйних непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР). Більше 7 тонн небезпечних речовин вже прибрали на території Бахмацької територіальної громади в селах Калинівка та Біловежі Перші.

«Загалом цього року планується вивезти майже 45 тонн безхазяйних пестицидів з 16 складів, що розташовані на території 10 громад області. На сьогодні всі громади провели процедури публічних закупівель в системі Prozorro і уклали договори з виконавцями робіт», – повідомила директор Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОВА Наталія Грудницька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На одній із центральних вулиць Чернігова не буде води

Зазначені природоохоронні заходи реалізуються в рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2023 роки за рахунок обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на умовах співфінансування із місцевих бюджетів. На ці потреби з фонду передбачено більше двох мільйонів гривень, ще стільки ж – з місцевих бюджетів відповідних громад – Бахмацька (2 склади), Варвинська (2), Новобілоуська (1), Носівська (3), Парафіївська (1), Ріпкинська (2), Семенівська (2), Сновська (1), Срібнянська (1), Сухополов’янська (1).

Нагадаємо, за результатами проведеної на початку року інвентаризації, в області залишалися неутилізованими 233,8 тонни непридатних до використання пестицидів. Стан 47 складів, де вони зберігаються, – незадовільний, а отже отрутні речовини на прилеглих територіях є джерелом забруднення довкілля – ґрунтів, підземних водоносних горизонтів, повітря.

Варто зауважити, що роботи з утилізації ХЗЗР є дороговартісними (близько 100 тисяч гривень за тонну), а можливості фінансування з місцевих бюджетів наразі обмежені, тому прийнято рішення – ліквідовувати цю отруйну загрозу поступово.  

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

За повідомленням Департаменту  екології та природних ресурсів
Чернігівської обласної військової адміністрації

Ще статті по темі

Back to top button