Суспільство

На Чернігівщині розташований унікальний ландшафтний заказник «Мурав’ївський»

Ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Мурав’ївський» – перлина Новгород-Сіверщини, що має природоохоронне, наукове й естетичне значення.

Ця заповідна територія – осередок збереження та відтворення типового ландшафту заплави річки Десна, охорони біорізноманіття Новгород-Сіверського Полісся, підтримання екологічного балансу в регіоні, поширення екологічних знань.

Ландшафтний заказник має площу понад тисячу гектарів і межує з Національним природним парком «Деснянсько-Старогудський».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Десна — природна краса та культурна скарбниця Чернігівщини

Його територія насичена прирусловою рослинністю, особливо вербовими лісами, а також старичними озерами – місцями гніздування птахів і їх концентрації під час міграції. У рослинному покриві заплави представлений комплекс водної, прибережно-водної, болотної, лучної, лісової та чагарникової рослинності.

У фауністичному аспекті територія заказника має виключно важливе значення як місце існування водно-болотних птахів. Серед представників рослинного і тваринного світу «Мурав’ївського» зустрічається чимало червонокнижних видів, зокрема: півники сибірські, верба Старке, плавун щитолистий, лелека чорний, шуліка чорний, кулик-сорока.

Варто зазначити, що територія заказника входить до складу Деснянського біосферного резервату програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» та є частиною об’єкту Смарагдової мережі.

Ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Мурав’ївський» – чудове місце для відпочинку та саморозвитку, джерело творчого натхнення та екологічних знань.

На жаль, у зв’язку з російською збройною агресією нині територія заказника недоступна для відвідувачів.

Тож хай наше з вами палке бажання насолодитися неймовірними красотами Новгород-Сіверщини стане ще однією рушійною силою на шляху до Перемоги українського народу!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА

Ще статті по темі

Back to top button