Суспільство

На Чернігівщині стартував сезон комарів і мошок: як відлякати кровососів

У теплу пору року хочеться більше часу проводити на свіжому повітрі: на дачі, риболовлі, поблизу водойм, у походах, звісно, де в нинішніх реаліях безпечно.

Також із настанням тепла вікна в оселях традиційно відкриваємо навстіж. Але в цих приємних принад є і зворотний бік — надокучливі комарі та мошки.

Відомий чернігівський еколог Юрій Карпенко каже, що вже на собі відчув, що комарі та мошки на Чернігівщині є.

«Можна сказати, що 1 травня вже з’явилися ці комахи, особливо у вологих місцях, де є листяні ліси», – сказав еколог.

За його словами, цьогоріч кровососи з’явилися на тиждень раніше, ніж торік. І попереду нас ще очікує пік навали цих надокучливих і кусючих комах.

«Пік зазвичай йде за три-чотири тижні, як з’являються комарі та мошки. Тобто буде в першій декаді червня. Але все залежатиме, від температурних умов і рівня підтримання водопілля. Тобто як довго весняне водопілля триматиметься та упродовж якого часу заплавні території будуть залиті водою. Тобто, що сиріше буде, то довше будуть комарі та мошки», – зазначив Юрій Карпенко.

Стовідсотково дієвого засобу від комарів і мошок не існує. Між тим, Юрій Карпенко каже, що ці комахи відчувають запахи, зокрема запах диму, і бояться репелентів, якими нині заповнені наші супермаркети, господарські й садівничі магазини.

«Це репеленти спреї, креми, мазі. Також можна використовувати народні засоби, які мають пряно-ароматичні запахи. Люди роблять засоби з ваніліном, додають гвоздику, м’яту, різні ефірні олії, які є в продажу. До речі, ці народні засоби не такі токсичні для шкіри. А різкий запах відлякує цих кусючих комах», – пояснив еколог. 

Також вважається, що запах цибулі й оцту — це ще один народний засіб, який має відлякувати кусючих «кровопивців». Усе що потрібно зробити – це покласти нарізану цибулю або поставити миску з оцтом ближче до вікна.

Для домівок найкращим захистом стануть москітні сітки на вікнах і дверях. Ставите вікно на провітрювання або повністю відчиняєте – свіже повітря заходить, а небажані «гості» проникнути не можуть.

Є також твердження, що комарам і мошкам не всі рослини до вподоби. Зокрема, не люблять вони лаванду, пеларгонію, мирт чи герань. Тож ці рослинки можна вирощувати в горщиках на підвіконнях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великодній квест влаштують на Чернігівщині

Збираючись на пікнік чи рибалку, уникайте концентрованих парфумів, особливо з вираженими квітковими та фруктовими ароматами, бо ці запахи, навпаки, можуть привабити комарів. Проте це не стосується ефірних олій, які є відмінним способом боротьби з комарами. Тож можна сміливо відкатати рукави і намаститися аромаолією або риб’ячим жиром. Особливо ефективними будуть мигдальна, лимонна, корична, ванільна, евкаліптова, соснова та кокосова олії. Екстракт чайного дерева добре знімає свербіж і подразнення після укусів.

І знову – до репелентів, тобто засобів, що відлякують комах. Зазвичай їх наносять на тіло раз на добу, завдяки чому відпочинок на природі має бути спокійним і без зайвих незручностей.

Але чи безпечні ці спреї?

«Надмірне використання може спровокувати потрапляння частинок аерозолів у легені та зумовити алергічні реакції», – попереджають чернігівські лікарі.

Аби не нашкодити організму та не опинитися в лікарняній палаті, варто уважно читати інструкцію щодо використання хімічних засобів, зважати на термін придатності та чітко дотримуватися рекомендацій.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button